Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

ΙΚΑΡΙΑ.. ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΑΝΕΜΕΛΙΑΣ!!!

   
                                               ΙΚΑΡΙΑ.. ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΑΝΕΜΕΛΙΑΣ!!!



        Το νησι που εχει συνδεσει το ονομα του με το μυθο του Δαιδαλου και του Ικαρου, που σκοτωθηκε στο πελαγος της ηταν μεχρι πριν λιγα χρονια γνωστο κυριως για τις ιαματικες του πηγες. Σημερα ομως ολο και περισσοτεροι παραθεριστες ανακαλυπτουν τις φυσικες ομορφιες της που προδιαθετουν για ομορφες και ησυχες διακοπες, γεγονος στο οποιο συμβαλουν οι χαλαροι ρυθμοι των κατοικων του. Η Ικαρια εχει λιμανι τον Αγιο Κηρυκα, που ειναι η πρωτευουσα του νησιου και πολλα απο τα χωρια της ειναι ορεινα. Το βουνο Αθερας διατρεχει το νησι σ' ολο του το μηκος και η ψηλοτερη κορυφη του ειναι στα 1.037 μετρα.

        Το ονομα του νησιου..
      Το ονομα της Ικαριας ειναι στενα συνδεδεμενο με την ελληνικη μυθολογια και τον Ικαρο, γιο του εφευρετη Δαιδαλου. Ο Δαιδαλος και ο Ικαρος καταφεραν να δραπετευσουν απο το Μινωα, βασιλια της Κρητης, χαρη στα κερινα φτερα που ειχαν κολλησει στην πλατη τους. Ο νεαρος Ικαρος μαγεμενος απο την αισθηση της πτησης πεταξε προς τον ηλιο. Η ζεστη ελιωσε τα φτερα του και βρεθηκε στη θαλασσα οπου πνιγηκε, δινοντας το ονομα του στο νησι και το Ικαριο πελαγος.

      Αγιος Κηρυκος
    Χτισμενη αμφιθεατρικα γυρω απο το λιμανι ειναι η πρωτευουσα του νησιου με φοντο την πυκνη βλαστηση. Τον Αγιο Κηρυκο στολιζουν τα νεοκλασικα κτιρια που στεγαζουν το λιμεναρχειο, το δημαρχειο και την αστυνομια καθως και διωροφα σπιτια με μπαλκονια φορτωμενα απο λουλουδια.




      Αξιοθεατα/Μουσεια
   * Η εκκλησια του Αγ. Δημητριου με μια καταπακτη που συμφωνα με την παραδοση καταληγει σε κρυφη σπηλια.
   * Οι εκκλησιες της Μητροπολεως και του Αγ. Νικολαου στην πολη.
   * Το αρχαιολογικο λαογραφικο μουσειο με ενδιαφεροντα εκθεματα.
   * Τα ερειπια της αρχαιας πολης Δρακανος που βρισκεται 10 χλμ. απο τον Αγ. Κηρυκο στην περιοχη Φαναρι.
   * Ο στρογγυλος Πυργος στο Φαρο, κτισμα ελληνιστικης εποχης του 3ου αι. π.Χ.
   * Το μοναστηρι της Ευαγγελιστριας. Μεσα στο μοναστηρι βρισκεται η εκκλησια του Αγ. Μακαριου.
   * Τα θερμα που ειναι γνωστα για τις ιαματικες πηγες τους, οι οποιες ανηκουν στην κατηγορια των αλιπηγων ραδιενεργων.

     Τα θερμα
  

       Εξορμησεις/Σπορ
     Θα μπορεσετε να κολυμπησετε στην ακρογιαλια του Αγ. Κηρυκου. Νοτιοτερα συνανταμε τις παραλιες Ανεμομυλος, Λευκαδα και Ξυλοσυρτη. Συνεχιζοντας συνανταμε τα χωρια Χρυσοστομος, Βαρδαραδες και Πλαγια. Αξιζει να σημειωσουμε οτι απο τις εργασιες που γινονταν για τη διανοιξη δρομου προς τον Μαγγανιτη, απο τις κατολισθησεις δημιουργηθηκε μια μικρη παραλια που τα νερα λογω της αντανακλασης των βραχων ειναι πρασινα και οι ντοπιοι την αποκαλουν οι "Σευχελες της Ικαριας". Βορεια του Αγ. Κηρυκου βρισκονται τα Θερμα, ενω στη μυτη του νησιου συνανταμε την αμμουδερη παραλια Φαναρι. Εδω κοντα βρισκεται και το αεροδρομιο. Στο Φαναρι υπαρχουν ταβερνακια για φρεσκο ψαρι. Στην Ικαρια υπαρχουν οκτω θερμες ραδιουχες πηγες γνωστες απο την αρχαιοτητα, που λειτουργουν μεχρι και σημερα, με σημαντικοτερη αυτη στα Θερμα καταλληλες για πολλες παθησεις.





         Ψυχαγωγια
      Το βραδυ ξεκιναει απο τα καφενεια οπου οι νεοι ντοπιοι και ξενοι πινουν καφε, συζητανε και παιζουν ταβλι. Στη συνεχεια η κινηση μεταφερεται στα ησυχα μπαρ του λιμανιου, ενω Παρασκευη και Κυριακη το ξεφαντωμα κραταει ως το ξημερωμα σε καποια ντισκοτεκ ή σε μπουζουκια. Επισης λειτουργει και θερινος κινηματογραφος. Μεγαλη γιορτη με παραδοσιακο γλεντι γινεται στις 17 Ιουλιου για την απελευθερωση του νησιου απο τους Τουρκους. Αλλο σημαντικο πανηγυρι με γλεντι γινεται στις 20 Ιουλιου για την γιορτη του Προφητη Ηλια.

   


        Τοπικα προιοντα/Αγορες
      Δοκιμαστε γαρδουμπα απο κατσικακι και "τσουρβα" χοιρινο με καλαμποκι.

        Διαμονη
     Στον Αγιο Κηρυκο υπαρχουν πολλα ξενοδοχεια και ενοικιαζομενα δωματια ή διαμερισματα. Αρκετα ενοικιαζομενα και καποια ξενοδοχεια θα βρειτε επισης στα Θερμα.
     http://affiliate.linkwise.gr/z/656328/CD14741/

    
      Συνδεση με γυρω περιοχες
    Η Ικαρια συνδεεται αεροπορικως ολο το ετος με την Αθηνα.

   http://affiliate.linkwise.gr/z/199283/CD14741/