Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ: Ο ΝΟΜΟΣ ΜΕ ΤΙΣ ΤΡΕΙΣ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥΣ


                         ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ: Ο ΝΟΜΟΣ ΜΕ ΤΙΣ ΤΡΕΙΣ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥΣ..


   
         Mια απο τις ωραιοτερες γωνιες της Μακεδονιας και τοπος προορισμου επισκεπτων απ' ολη την Ελλαδα και το εξωτερικο ειναι η Χαλκιδικη. Ο νομος με τις τρεις χερσονησους, που η καθε μια εχει το δικο της ξεχωριστο χαρακτηρα. Η κοσμοπολιτικη Κασσανδρα, η Σιθωνια της χαλαρωσης και το Αγιο Ορος με τη μοναστικη πολιτεια συνθετουν το προσωπο της Χαλκιδικης. Βουνο και θαλασσα, γαληνη και εντονη νυχτερινη ζωη, κοσμικες παραλιες και αμμουδιες που περιμενουν να τις ανακαλυψετε, ιστορια και συγχρονη ζωη. Η Χαλκιδικη διαθετει σημαντικη τουριστικη υποδομη, καλο οδικο δικτυο και χαρη στις μικρες αποστασεις και τις εναλλαγες στο τοπιο δινει στον επισκεπτη την εντυπωση οτι αλλαζει τοπο και τοπιο πολυ ευκολα. Ο νομος συνορευει στα βορεια με το νομο Θεσσαλονικης και βρεχεται ανατολικα απο το Στρυμονικο κολπο, νοτια απο το Αιγαιο Πελαγος και δυτικα απο το Θερμαικο κολπο.

       * Πολυγυρος...


      Ο Πολυγυρος ειναι η πρωτευουσα της Χαλκιδικης κτισμενη αμφιθεατρικα στους προποδες του Χολομωντα, απ' οπου μπορει να δει κανεις τη στερια να απλωνεται στα νοτια και να εισχωρει με τις τρεις χερσονησους της βαθια μεσα στα νερα του Αιγαιου. Ο Χολομωντας, το βουνο του νομου, δινει πολλα ορυκτα και τα μεταλεια του ειναι γνωστα απο την αρχαιοτητα. Στα βορεια του Πολυγυρου απλωνονται πλαγιες καταφυτες απο ενα ομορφο δασος απο βελανιδιες. Πισω απο τον Πολυγυρο δεσποζει ο λοφος του ΑηΛια με το ομωνυμο εκκλησακι. Στα νοτια της πολης απλωνεται ο μεγαλος ελαιωνας ενω στα παραλια βρισκονται οι οικισμοι Καλυβων και Γερακινης.


       Αξιοθετα/Μουσεια...
     * Η εκκλησια του Αγιου Νικολαου, που ιδρυθηκε το 1836 και τα ξωκλησια της Παναγιας, με θαυμασια πανοραμικη θεα στον Τσουκαλα και του Προφητη Ηλια στο λοφο πισω απο την πολη.
    * Το αρχαιολογικο μουσειο που φιλοξενει ορισμενα απο τα ευρηματα της περιοχης, τα περισσοτερα βρισκονται στο Αρχαιολογικο μουσειο της Θεσσαλονικης.
    * Η ιδιωτικη αρχαιολογικη συλλογη Λαμπροπουλου.
    * Στην Παλαιπορτα ειναι μια απο τις πιθανες θεσεις της Απολλωνιας οπου διακρινονται τα θεμελια της οχυρωσης.

          Αγιος Νικολαος


          Εξορμησεις/Σπορ...
       Ο Πολυγυρος αποτελει ορμητηριο για να ξεκινησετε εκδρομες και να γνωρισετε τις ομορφιες του νομου καθως και τα τρια "ποδια" της Χαλκιδικης που απλωνονται μπροστα σας. Σε μικρη αποσταση θα συναντησουμε το χωριο Βραστα ή Βρασταμα, ενα απο τα παλιοτερα χωρια της περιοχης. Καντε μια βολτα στα δρομακια του χωριου οπου θα θαυμασετε την παραδοσιακη χαλκιδιωτικη αρχιτεκτονικη.

         Βρασταμα



           Ψυχαγωγια...
       Ο Πολυγυρος διαθετει ολες τις ανεσεις για την εξυπηρετηση των επισκεπτων. Υπαρχουν ταβερνες, εστιατορια, ουζερι, καφετεριες, μπαρ και κεντρα διασκεδασης. Μεγαλο γλεντι γινεται την τελευταια Κυριακη της Αποκριας, οπου αναβιωνει το εθιμο "κατσε αμακα" που σημαινει δωρεαν φαγητο σε ολους τους επισκεπτες. Επισης, πανηγυρι γινεται στις 20 Ιουλιου του προφητη Ηλια. Η εναρξη της Επαναστασης της Χαλκιδικης στις 17 Μαιου γιορταζεται ως τοπικη εθνικη γιορτη.




         Τοπικα προιοντα/Αγορες...
      Η Χαλκιδικη παραγει φημισμενο μελι και εξαιρετικα κρασια. Στην Αρναια και την Ορμυλια θα βρειτε παραδοσιακα υφαντα και στην Ουρανουπολη χειροποιητα χαλια.





         * Κασσανδρα...


        Παραθεριστικο θερετρο της Κασσανδρας, η Καλανδρα ειναι κτισμενη κοντα στην αρχαια πολη Μενδη. Τα σπιτια του χωριου διατηρουν πολλα στοιχεια απο τη λαικη αρχιτεκτονικη και συμβαλλουν στην ευχαριστη εικονα. Η Καλανδρα απεχει 72χλμ. απο τον Πολυγυρο.



       Αξιοθεατα/Μουσεια..
     * Τα ερειπια της αρχαιας Μενδης στη Βιγλα. Ο Φαρος στο Ποσειδι. Στην παραλια στο Ποσειδι ηρθε προσφατα στο φως ενας σημαντικος ναος του Ποσειδωνα ο οποιος λειτουργουσε για περισσοτερα απο χιλια χρονια.


            Ο Φαρος στο Ποσειδι
       

     
             Εξορμησεις/Σπορ..
         Θα κολυμπησετε στις παραλιες γυρω απο το Ποσειδι, οπου τα πευκα φτανουν μεχρι το κυμα!!




            Ψυχαγωγια..
         Μη χασετε το πανηγυρι με χορους και τραγουδια που στηνεται στην κεντρικη πλατεια του χωριου στις 15 Αυγουστου στη μνημη της Παναγιας.