Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012

ΚΡΗΤΗ: ΝΟΜΟΣ ΛΑΣΙΘΙΟΥ


                                                     ΚΡΗΤΗ: ΝΟΜΟΣ ΛΑΣΙΘΙΟΥ


           
             *Αγιος Νικολαος...
     Τριτος νομος σε εκταση και πληθυσμο απο τους τεσσερις της Κρητης εχει πολλες φυσικες ομορφιες, χρυσες αμμουδιες, χωρια που διατηρουν την παραδοση, πολλους αρχαιολογικους χωρους, σημαντικα εμπορικα και πολιτιστικα κεντρα με αριστη υποδομη για ευχαριστη διαμονη. Το Λασιθι με την πλουσια ιστορικη και πολιτιστικη παραδοση του φημιζεται για το μοναδικο στην Ελλαδα φυσικο φοινικοδασος του Βαι και το γραφικο οροπεδιο Λασιθιου με τους νερομυλους, τα παραδοσιακα χωρια και τα σημαντικα μοναστηρια και μνημεια. Η πρωτευουσα, Αγιος Νικολας, ειναι ξακουστη σε ολο τον κοσμο και ιδιαιτερα στην Ευρωπη, με αποτελεσμα σημερα το Λασιθι να αποτελει σημαντικο κεφαλαιο του τουρισμου για το νησι και τη χωρα μας.



        Η γραφικη πολιτεια του Αγιου Νικολαου ειναι κτισμενη στην ακρη μιας χερσονησου επανω στον κολπο του Μιραμπελου. Η καθημερινη ζωη και η κινηση της πρωτευουσας του νομου Λασιθιου περιστρεφεται γυρω απο τη γραφικη λιμνη Βουλισμενη και στο ανατολικο τμημα της πολης οπου βρισκεται η μικρη δημοτικη παραλια. Γυρω γυρω στη μικρη χερσονησο θα βρειτε καλογουστα μπαρ και εστιατορια, οπως επισης και γυρω απο τη λιμνη. Ο Δημος φροντισε να αξιοποιησει τη λιμνη φτιαχνοντας ενα μονοπατι που σκαρφαλωνει στο λοφισκο δυτικα της και ξανακατεβαινει κυκλωνοντας την. Απο το μικρο λιμανι στην ακρη της λιμνης ξεκινουν καθημερινα το καλοκαιρι σκαφη για επισκεψη στο γειτονικο φρουριο της Σπιναλογκα και την κοασμικη Ελουντα.



      Φοινικοδασος...



     Οροπεδιο λασιθιου...

      

     Αξιοθετα/Μουσεια...

  * Το εκκλησακι του Αγιου Νικολαου που εδωσε το ονομα του στην πολη υπαρχει ακομη στη μικρη χερσονησο και στο εσωτερικο του σωζονται αξιολογες τοιχογραφιες του 9ου αιωνα.
  * Η λιμνη Βουλισμενη ή Απατος ειναι συνδεμενη με πολλους θρυλους της περιοχης και μεχρι το 19ο αιωνα οι ντοπιοι πιστευαν πως δεν εχει πατο. Στην πραγματικοτητα, η Βουλισμενη εχει βαθος 64 μετρα. Το 1870 διανοιχτηκε η μικρη διωρυγα που την ενωσε με τη θαλασσα και τη μετετρεψε σε γραφικο κι απανεμο λιμανακι για κοτερα και μικρα σκαφη.
   * Το αρχαιολογικο μουσειο το οποιο περιεχει σημαντικα ευρηματα απο τους αρχαιολογικους χωρους της ανατολικης Κρητης.
   * Το λαογραφικο μουσειο, στο ισογειο του Λιμεναρχειου, οπου θα δειτε φορεσιες, ξυλογλυπτα, κεντηματα, υφαντα και μια μικρη συλλογη απο βυζαντινες εικονες.

      Εξορμησεις/Σπορ...

   Μεσα στον Αγιο Νικολα θα κολυμπησετε στην οργανωμενη δημοτικη παραλια και στο λιμανακι κατω απο την Κιτροπλατεια. Βγαινοντας απο την πολη θα συναντησουμε την Αμμουδαρα μια περιποιημενη παραλια βραβευμενη με τη Γαλαζια Σημαια της Ε.Ε. Ο δρομος συνεχιζει παραλιακα ενω μια σειρα κολπισκων, σχεδον ολοι με αμμο και βραβευμενοι με τη Γαλαζια Σημαια, στολιζουν την ακτη ειτε με κατευθυνση προς τη Σητεια ειτε προς την Ελουντα.

      Ψυχαγωγια...

   Η πρωτευουσα του νομου διαθετει ολα τα στοιχεια που κανουν καλυτερες και πιο ευχαριστες τις διακοπες μας: εστιατορια, ταβερνες, ουζερι, καφετερειες και μπαρ. Το χειμωνα η πολη φοραει τα γιορτινα της καθε χρονο στις 6 Δεκεμβριου, στη γιορτη του Αγιου Νικολαου. Με πολλα εθιμα και με τη χρηση δυο καραβιων γινεται η αλλαγη του χρονου στον Αγιο Νικολα. Το ενα φευγει συμβολικα και το αλλο ερχεται και μοιραζει δωρα στα παιδια. Η λιμνη πρωταγωνιστει και στις εκδηλωσεις του Πασχα. Η Ανασταση και το καψιμο του Ιουδα γινονται σε εξεδρα στο κεντρο της λιμνης. Το καλοκαιρι, τον Ιουλιο, πραγματοποιουνται οι πολιτιστικες εκδηλωσεις Λατω.


      Τοπικα προιοντα/Αγορες...

   Στον Αγιο Νικολαο και στα χωρια του νομου θα βρειτε ντοπια αγροτικα προιοντα, οπως γευστικα πρωιμα οπωροκηπευτικα και τυροκομικα. Επισης στην Κριτσα θα βρειτε παραδοσιακα κεντηματα, ξυλογλυπτα και υφαντα. Οπου βρειτε δοκιμαστε γιδα βραστη, χοχλιους και μυζηθροπιτα.

    
       Διαμονη...
    Στον Αγιο Νικολαο υπαρχουν μεγαλες ξενοδοχειακες μοναδες και πολλα ενοικιαζομενα δωματια - διαμερισματα. Δωματια και ξενοδοχεια θα βρειτε επισης στους γειτονικους παραλιακους οικισμους Αμμουδι, Αμμουδαρα και Χαβανια.


    
    
      
    *Ελουντα....



      Εφτα οικισμοι αποτελουν την κοινοτητα της Ελουντας, που γοητευει τον ταξιδιωτη απο τη στιγμη που θα την αντικρισει απο ψηλα. Μικροσκοπικοι βραχωδης κολποι με "ιδιωτικες" παραλιες εκτεινονται κατα μηκος της ακτης και μαζι με τα πολυτελη ξενοδοχεια και μπανγκαλοους σχηματιζουν μια εντυπωσιακη εικονα. Η Ελουντα απεχει 11 χλμ. απο τον Αγιο Νικολαο. Στη συνεχεια του δρομου θα συναντησετε το ψαραδικο λιμανακι της Πλακας.
    
       Αξιοθεατα/Μουσεια...
 
     Σπιναλογκα: Στην εισοδο του λιμανιου της Ελουντας δεσποζει απο το 1579 ενα πανισχυρο ενετικο φρουριο με δεκαδες κανονια και σημαντικα οχυρωματικα εργα. Το φρουριο της Σπιναλογκα ηταν ενα απο τα τρια ισχυρα καστρα που κρατησαν οι Ενετοι ακομη και μετα το 1669 που οι Τουρκοι κατελαβαν την Κρητη. Το φρουριο περιηλθε τελικα στους Τουρκους το 1715 μετα τη συνθηκη μεταξυ των δυο αντιμαχομενων παραταξεων. Μεχρι το1897 το νησι ηταν ενωμενο με τη στερια με ενα μικρο κομματι γης το οποιο βυθισαν στη θαλασσα Γαλλοι ναυτικοι διανοιγοντας τον Ισθμο του Πορου. Μετα την αποχωρηση των Τουρκων για ενα διαστημα το νησακι μετατραπηκε σε λοιμοκαθαρτηριο οπου εστελναν ολους τους λεπρους. Το παραξενο ονομα του νησιου ειναι λατινικο και προερχεται απο τις λεξεις spina (αγκαθι) και longa (μακρυ). Το ελληνικο ονομα της βραχονησιδας ειναι Καλυδωνια. Ολους τους καλοκαιρινους μηνες ξεκινανε καραβακια απο τον Αγιο Νικολαο και την Ελουντα που οδηγουν τους εκδρομεις στο ερειπωμενο φρουριο της Σπιναλογκα.


     
                                        




             Εξορμησεις/Σπορ...

        Θα κολυμπησετε στις Βοτσαλιες αναμεσα στους ορμισκους της Ελουντας και στα λιμανακια προς την Πλακα. Παρα τη φημη και την τουριστικη της υποδομη, η περιοχη υστερει σε παραλιες, συγκριτικα τουλαχιστον με την υπολοιπη Κρητη και τις μαγευτικες ακτες της.

            Ψυχαγωγια...

        Θα βρειτε ταβερνακια και καφετεριες στην Ελουντα και την Πλακα.

            Διαμονη...

        Η Ελουντα φημιζεται για τα πολυτελη ξενοδοχεια της που προτιμουν Ελληνες και ξενοι vips. Θα βρειτε φυσικα και καλα ξενοδοχεια με προσιτες τιμες, καθως και ενοικιαζομενα δωματια - διαμερισματα.

        http://affiliate.linkwise.gr/z/372129/CD14741/

        http://affiliate.linkwise.gr/z/656328/CD14741/

        Προσωπικη εμπειρια...

     Πριν απο δυο χρονια επισκεφθηκα το Λασιθι. Συγκεκρημενα εμενα στην Ελουντα, σ' ενα υπεροχο ξενοδοχειο με θεα το νησακι Σπιναλογκα. Οι παραλιες, δυστυχως, δεν ηταν και οτι καλυτερο.. Σας προτεινω για μπανιο να πατε στις παραλιες του Αγιου Νικολαου, αν προτιματε την αμμο. Η νυχτερινη ζωη στην Ελουντα ειναι ησυχη σε αντιθεση με τον Αγιο Νικολα που σφυζει απο ζωη. Επομενως, αν θελετε ησυχες οικογενειακες διακοπες προτιμηστε την Ελουντα, διαφορετικα επισκεφθειτε τον Αγιο Νικολα. Μην παραλειψετε να πατε απεναντι στο νησακι της Σπιναλογκας οπου η ιστορια του θα σας συνεπαρει, καθως και στο Φοινικοδασος. Αν ειστε καλοφαγαδες σας προτεινω να καθησετε για φαγητο στα παραδοσιακα ταβερνακια της Ελουντας και της Πλακας.
      Το μονο σιγουρο ειναι οτι στο Λασιθι θα περασετε υπεροχες διακοπες ησυχες ή κοσμοπολιτικες..