Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2012

ΞΑΝΘΗ, Η ΑΡΧΟΝΤΙΣΣΑ ΤΟΥ ΒΟΡΡΑ..


                                              ΞΑΝΘΗ, Η ΑΡΧΟΝΤΙΣΣΑ ΤΟΥ ΒΟΡΡΑ..

 
 
 
         Ειναι εκει που ο Χριστιανισμος και ο Μουσουλμανισμος εχουν βρει μια κοινη τροχια και συμπορευονται. Με την αρχοντια της Μακεδονιας και τη γοητεια της Ανατολης, η Ξανθη ειναι ενας υπεροχος σταθμος προς εξερευνηση. Ιδιατερη αρχιτεκτονικη, ενδιαφερουσα και πλουσια ιστορια, καλο φαγητο(!!!), ωραια μπαρακια και φυσικη ομορφια που την κανει γνωστη σε ολοκληρο τον κοσμο. Ο Νεστος και η Βιστωνιδα ειναι δυο απο τα ωραιοτερα κομματια της Ευρωπης και μαζι με ολα τα παραπανω συνθετουν μια εικονα της πολης καθολα τουριστικη και με εντονη δυναμικη που εκπεμπει ολη της την ομορφια στον καθε της επισκεπτη.
         Η Ξανθη, η αρχοντισσα του Βορρα εχει ζωντανια, κεφι, νυχτερινη ζωη και λογω του πανεπιστημιου που φιλοξενειται στην πολη εκπεμπει συνεχως ενεργεια που δε μπορει παρα να σας εντυπωσιασει και να σας συνεπαρει. Δεν ειναι ενας κοσμοπολιτικος προορισμος, ειναι ομως μια πολη που εχει τον τροπο της να αναβλυζει ομορφιες μακεδονιτικες και ελληνικα στοιχεια που σε κερδιζουν. Τοσο η παλια οσο και η νεα πολη της Ξανθης εχουν κατι το ξεχωριστο και ιδιαιτερα το παλιο κομματι με το ανατολιτικο στοιχειο που προσθετει κατι απο τη μαγεια του κι ετσι μπροστα σας βρισκεται μια πραγματικα μοναδικη πολη. Ενας αερας ατμοσφαιρικος που χαρακτηριζει μερικες στιγμες την πολη με τα λιθοστρωτα σοκακια που διατηρουν χαρακτηριστικα αλλης εποχης και καποια απο τα παλια αρχοντικα που συντηρουνται ακομα. Η πιο μοντερνα γειτονια της Ξανθης ειναι αυτη γυρω απο το ρολοι. Η Ξανθη ειναι απο τις πολεις που καλυπτει καθε γουστο.
        Ολη η περιοχη γυρω απο τη Ξανθη ειναι γεματη με αρχαιολογικους θυσαυρους οπως αυτος της Καλυβας με το ομονυμο καστρο. Στο χωριο Κομνηνα θα βρειτε μακεδονικο Θολωτο ταφο και βυζαντινα τουνελ που επισης εχουν αρχαιολογικο ενδιαφερον.
       
          Καστρο της Καλυβας


          Μην αμελησετε να δοκιμασετε τα ανατολιτικα παραδοσιακα γλυκα οπως το Καζαν Ντιπι, σαραγλι και το σουτζουκ λουκουμ.

     Καζαν Ντιπι


     Σαραγλι

    Σουτζουκ Λουκουμ



        Highlights....

    Η εντυπωσιακη λιμνη Βιστωνιδα που βρισκεται νοτια της Ξανθης και φιλοξενει 285 διαφορετικα ειδη πουλιων ολοκληρο τον χρονο. Εντυπωσαικο ειναι το γραφικο λιμανακι που χωριζει τη λιμνη με τη θαλασσα, το Πορτο Λαγος.



     Πριν φυγετε απο την Ξανθη πρεπει να αφιερωσετε μια μερα στον ποταμο Νεστο, κυριως γνωστο για τα στενα του και για τη σπανια ομορφια της φυσης. Με σπανια ζωα και πουλια, ο Νεστος θα σας προσφερει κατι διαφορετικο και θα σας προσφερει αρκετες εναλλακτικες σε extreme σπορ για οσους αγαπουν την περιπετεια.

 
 
 
 


 

ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ: PHOTO ALBUM


                                                   ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ: PHOTO ALBUM







































ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΒΟΙΑ: ΣΤΕΝΗ - ΔΙΡΦΥ


                                                 ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΒΟΙΑ: ΣΤΕΝΗ - ΔΙΡΦΥ




       Η Ευβοια θα μπορουσε με δυο λογια να χαρακτηριστει φυσικη καλλονη. Ψηλα βουνα, ευφοροι καμποι, διαδρομες μεσα απο πλατανια και πευκα, ποταμακια, πηγες, κοσμοπολιτικα θερετρα αλλα και μοναχικα ακρογιαλια, γραφικα χωριουδακια ειναι μερικα απο τα θελγητρα που ανακαλυπτουν οι επισκεπτες του νησιου. Ολοκληρη η Ευβοια ειναι ενα θερετρο και η κοντινη της αποσταση απο την πρωτευουσα την κανει ιδανικη, λυση αφου δημιουργει την ασισθηση ενος μακρινου τοπου.
      Νησι και σχεδον στερια, ενωνεται με τη Στερεα Ελλαδα μεσω της γεφυρας του πορθμου του Ευριπου, η Ευβοια συγκεντρωνει πολλα στοιχεια που απαρτιζουν τον ξεχωριστο της χαρακτηρα. Με πλουσια ιστορια και σημαντικο πολιτισμο, με ψηλα βουνα και ευφορους καμπους, ποταμια και πηγες, κοσμοπολιτικα θερετρα αλλα και μοναχικα ακρογιαλια, γραφικα χωρια και η πρωτευουσα Χαλκιδα συνθετουν την εικονα. Ολοκληρη η Ευβοια με τις αμετρητες παραλιες ειναι ενα θερετρο διακοπων και η κοντινη της αποσταση απο την πρωτευουσα την κανει ιδανικη λυση για οσους δε θελουν ή δε μπορουν να απομακρυνθουν πολυ απο την πρωτευουσα.
      Η Ευβοια ειναι το δευτερο, μετα την Κρητη, σε εκταση νησι της χωρας μας (3.580 τ.χλμ). Ο επισκεπτης δε θα συναντησει πρακτικα προβληματα, καθως υπαρχουν πολλα ξενοδοχεια, ενοικιαζομενα δωματια, εστιατορια και ταβερνες.

 

                  ΣΤΕΝΗ - ΔΙΡΦΥ
     Γραφικοτατο χωριο σκαρφαλωμενο στις πλαγιες του ψηλοτερου βουνου της Ευβοιας, της Διρφυς, ιδανικος τοπος για τους λατρεις του βουνου και για εξορμησεις προς τα παραλια του Αιγαιου. Κυριο χαρακτηριστικο της περιοχης ειναι τα πολλα χιονια τον χειμωνα και τα τρεχουμενα νερα το καλοκαιρι. Η Στενη βρισκεται 30 χλμ. βορειοανατολικα της Χαλκιδας.

     Αξιοθετα...
  Το χωριο Πυργος που ηταν ο παλιος οικισμος των κατοικων της Στενης. Θα δειτε τις παλιες εκκλησιες και τον ενετικο πυργο.




         Εξορμησεις και σπορ...
    Δρομος με καλη βατοτητα οδηγει στη θεση Λειρι, οπου λειτουργει ορειβατικο καταφυγιο σε υψομετρο 1.150 μετρων και χιονοδρομικο κεντρο με δυο πιστες. Η καθεμια ειναι 170 μετρα και υπαρχουν δυο αναβατηρες. Απο τη Στενη μπορειτε επισης να ξεκινησετε για εκδρομες ορειβατικου ενδιαφεροντος στη Διρφυ με τις καταφυτες πλαγιες.

         Ψυχαγωγια...
     Στην περιοχη της Στενης θα δοκιμασετε ντοπια κρεατα και κρασι στις πολλες ταβερνες και ψησταριες που θα συναντησετε. Τον 15Αυγουστο και την 1η Σεπτεμβριου γινονται μεγαλα πανηγυρια στην περιοχη με εμπορικο χαρακτηρα.


   


        Προσωπικη εμπειρια...
    Η Ευβοια ειναι ενας απο τους αγαπημενους μου προορισμους καθως ειναι πολυ κοντα στην Αθηνα αλλα συναμα πολυ διαφορετικα απο την Αθηνα. Εχει τα παντα, βουνο και θαλασσα, πολυκοσμια αλλα και ησυχια.
    Η Στενη ειναι ενα πανεμορφο χωριουδακι, πολυ γραφικο με πεντανοστημα φαγητα και το χειμωνα με πολυ πολυ χιονι!! Ειναι ιδανικος προορισμος για οσους θελουν να πανε να κανουν το σκι τους κοντα στην Αθηνα και πολυ οικονομικος..

ΓΡΕΒΕΝΑ: ΜΙΑ ΟΜΟΡΦΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ

                             
                                           ΓΡΕΒΕΝΑ: ΜΙΑ ΟΜΟΡΦΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ!!!!

 
 
 
       Στο βορειοδυτικο ακρο της χωρας μας, στα συνορα με την Αλβανια και την ΠΓΔΜ εκτεινεται η δυτικη Μακεδονια. Στη νοτια πλευρα της δυτικης Μακεδονιας ο νομος Γρεβενων ειναι ενας παραδοσιακα αγροτικος νομος. Σκεπασμενη απο πυκνο δασος, με ποταμια, πλαγες ιδανικες για ορειβασια και σκι, η περιοχη των Γρεβενων εχει προσφατα "ανακαλυφθει" απο τους φιλους των εναλλακτικων μορφων τουρισμου που απολαμβανουν την παρθενα φυση. Ο νομος συνορευει στα βορεια με το νομο Καστοριας, βορειοανατολικα με το νομο Κοζανης, ανατολικα με το νομο Λαρισας και δυτικα με το νομο Ιωαννινων.

      Πρωτευουσα του νομου με 8.000 κατοικους, τα Γρεβενα ειναι κτισμενα στην αριστερη οχθη του Γρεβενιωτικου ποταμου, στην περιοχη της αρχαιας Ελιμιωτιδος ή Ελιμαιας σε υψος 530 μ. Αποτελει το μοναδικο αστικο κεντρο της περιοχης και ο πληθυσμος του αυξηθηκε σημαντικα στη δεκαετια 1961 - 1971. Ειναι γεωργικο, κτηνοτροφικο και εμπορικο κεντρο. Οι κατοικοι ασχολουνται με τη γεωργια, την κτηνοτροφια, την υλοτομια στα πολλα δαση του νομου, το τοπικο εμποριο και με διαφορα αλλα αστικα επαγγελματα. Τα Γρεβενα καηκαν απο τους Γερμανους και γι αυτο τα κτιρια δεν παρουσιαζουν δειγματα παλιας αρχιτεκτονικης οπως οι γυρω πολεις τησ δυτικης Μακεδονιας. Απεχουν 417 χλμ. απο την Αθηνα και 193 χλμ. απο τη Θεσσαλονικη.

      Αξιοθεατα...
* Η συλλογη αρχαιων ευρυματων στο γυμνασιο της πολης. Αναμεσα στα εκθεματα θα δειτε ενα ανεπιγραφο μαρμαρινο γυναικειο αγαλμα.
* Η κεντρικη πλατεια της πολης με τις προτομες του Μητροπολιτη Αιμιλιανου και του ηρωα της Επαναστασης Θεοδωρου Ζιακα, καθως και τα κανονια της Επαναστασης του 1854.
* Η Μητροπολη στην οποια λειτουργει ενα μικρο μουσειο εκκλησιαστικων κειμηλιων.

     Εξορμησεις και σπορ...
  Τα Γρεβενα αποτελουν ιδανικο ορμητηριο εξορμησεων για να γνωρισετε τα υπεροχα χωρια της Πινδου, σκαρφαλωμενα στις πλαγιες των καταπρασινων ή χιονισμενων, αναλογα με την εποχη, πλαγιων και φυσικα την υπεροχη φυση.

     Ψυχαγωγια...
   Γυρω απο την κεντρικη πλατεια, υπαρχουν εστιατορια, ταβερνες, ψησταριες και καφετεριες, ενω το βραδυ ανηκει στα μπαρ και στα κεντρα διασκεδασεως. Υπαρχει κινηματογραφος, ενω ολο το καλοκαιρακι διοργανωνονται πολιτιστικες εκδηλωσεις στο αρχαιου τυπου θεατρο της πολης στην περιοχα Καστρακι. Καθε χρονο πραγματοποιουνται δυο εμπορικα πανηγυρια, το ενα το πρωτο δεκαημερο του Ιουνιου και το αλλο τον Οκτωβριο. Με ιδιαιτερο τροπο και πολυ κεφι, εορταζονται οι Αποκριες με τις εκδηλωσεις που ονομαζονται "Λογκατσαρια" με ομαδες μεταμφιεσμενων που χορευουν στους δρομους, ενω καθε γειτονια αναβει τις δικες της φωτιες στο δρομο.


  



      
         Τοπικα προιοντα/αγορες...
    Στις ταβερνες και τις ψησταριες του νομου θα φατε κεμπαπ, κοκορετσι, σπληναντερο και ψωμι στη σουβλα. Αν στιε εκδρομες σας οι ντοπιοι προσφερθουν να σας φιλεψουν με πιτες και λαγγιτες (τηγανιτες) μην πειτε οχι. Ειναι υπεροχα! Μην παραλειψετε, επισης, (για οσους ειναι λατρεις) να δοκιμασετε την τοπικη σπεσιαλιτε μαυρα εντοσθια γεμιστα με τυρι. Αν βρειτε, αγοραστε φρεσκα γαλακτοκομικα προιοντα οπως το τυρι νεβατο και το μπατζο ή μπατζοτυρι, ορεινα φασολια γιγαντες, τραχανα σε διαφορες παραλλαγες αλλα και τα παραδοσιακα υφαντα και κιλιμια.


             ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΑΣΙΛΙΤΣΑΣ!!
     Η Βασιλιτσα ειναι ορεινο χωριο κτισμενο στην Πινδο, ιδανικη αφετηρια για χειμερινες εξορμησεις, φρεσκα γαλακτοκομικα προιοντα και παραδοσιακα υφαντα.
     Απο τη Βασιλιτσα θα πατε στο ορειβατικο και χιονοδρομικο κεντρο στη θεση Διασελο. Το κεντρο απεχει 48 χλμ. απο την πολη. Θα βρειτε δυο ορειβατικα καταφυγια, σχολη σκι, σαλε και υπαρχουν τεσσερις πιστες και δυο αναβατηρες. Η Βασιλιτσα διαθετει τη μεγαλυτερη πιστα στην Ελλαδα μηκους 3.860μ.!!!!!!!!!!
           
          



                                                             ΒΑΛΙΑ ΚΑΛΝΤΑ!!!
        Ο Εθνικος Δρυμος Πινδου, γνωστος και ως Βαλια Καλντα, βρισκεται σε ιδιαιτερα δυσπρωσιτη περιοχη της οροσειρας της Πινδου στα ορια μεταξυ των νομων Γρεβενων και Ιωαννινων. Η συνολικη του εκταση φτανει τα 68.990 στρεμματα. Ο δρυμος περιλαμβανει την κοιλαδα της Βαλια Καλντα και του Αρκουδορεματος, καθως και τα βουνα Λυγκος και Μαυροβουνι. Χαρακτηριζεται ιδιαιτερα απο την ποικιλια μορφολογικων αντιθεσεων με αποτομους γκρεμους και ορμητικους χειμαρρους, καθως και πυκνα δαση.

 
 
 
 
 
 
                                                                          Μαγικα.... ετσι?????