Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012

ΝΑΞΟΣ: ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΝΗΣΙ ΤΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ


                
                               ΝΑΞΟΣ: ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΝΗΣΙ ΤΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ!!!





     Πλουσια φυση με πολλες εναλλαγες, κατασπρα και γραφικα χωρια σκορπισμενα στη γη της, βυζαντινες εκκλησιες και παλια μοναστηρια. Σημαντικες μνημες απο τα αρχαια χρονια, υπεροχες παραλιες με διαφανα νερα και η Χωρα της Ναξου με τις πετρινες καμαρες, το καστρο και την "Πορταρα" αποτελουν μια μαγεια για τον επισκεπτη. Το μεγαλυτερο νησι των Κυκλαδων υποδεχεται καθε χρονο χιλιαδες τουριστες που -μαζι με τη γεωργια και την κτηνοτροφια- στηριζουν την οικονομια του τοπου.
     Η Ναξος πρωτοκατοικηθηκε απο Θρακες που εφεραν μαζι τους τη λατρεια του Διονυσου. Η μεγαλυτερη αναπτυξη του νησιου τοποθετειται γυρω στον 8ο και τον 7ο π.Χ. αιωνα. Τη βυζαντινη περιοδο οι πειρατικες επιδρομες αναγκασαν τους κατοικους της να εγκαταλειψουν τα παραλια. Σε αυτη την περιοδο ανηκουν και οι περισσοτεροι πυργοι που συνανταμε κυριως στο εσωτερικο του νησιου.


     Χωρα...
    Εντυπωσιακα λευκη με το καλοδιατηρημενο ενετικο καστρο να στεφανωνει την κορυφη της, η Χωρα της Ναξου μας κερδιζει με την απλοτητα της. Στο λιμανι της μας υποδεχεται η "Πορταρα", η πυλη του αρχαιου ναου του Απολλωνα, σημα κατατεθεν της Ναξου..

     Αξιοθεατα/ Μουσεια...
    Η Πορταρα: Εννοειται πως θα επισκεφτειτε το βασικο αξιοθεατο της Ναξου. Βρισκεται πανω στη νησιδα Παλατια στην εισοδο του λιμανιου της Ναξου. Το νησακι συνδεεται με την τραγικη ιστορια της Αριαδνης, την οποια εγκατελειψε εδω ο Θησεας επιστρεφοντας απο την Κρητη.
    Τα ερειπια της αρχαιας πολης: Βρισκονται στην τοποθεσια Γροττα, στα βορεια παραλια της πολης. Ενα τμημα της ειναι βυθισμενο στη θαλασσα.
    Το φραγκικο καστρο: Στην καρδια της Χωρας με τα καλοδιατηρημενα κτιρια, πολλα απο τα οποια χρονολογουνται στο 14ο και 15ο αιωνα.
    Οι αξιολογες εκκλησιες της Χωρας, καθολικες και ορθοδοξες, με παλαιοτερη την Παναγια τη Βλαχερνιωτισσα. Αξιζει να επισκεφθειτε και τη Μητροπολη αφιερωμενη στη Ζωοδοχο Πηγη οπου θα θαυμασετε τις σημαντικες φορητες εικονες και το σκαλιστο μαρμαρινο τεμπλο της.
    Το Αρχαιολογικο μουσειο: Εδω θα δειτε αξιολογα εκθεματα απο την αρχαια πολη και εντυπωσιακα αντικειμενα, μνημεια του κυκλαδιτικου πολιτισμου.
    Βενετσιανικος Πυργος: Ο "πυργος του Μπελονια" μας περιμενει στο δρομο προς το Γαλαναδο. Αξιζει να επισκεφθειτε τον πυργο για να θαυμασετε την πανοραμικη θεα προς τη Χωρα.






         Εξορμησεις και σπορ...
      Ολη η νοτια πλευρα της Ναξου ειναι ουσιαστικα μια απεραντη παραλια με χρυση αμμο και ψιλο βοτσαλο που σχηματιζει μαγευτικους κολπισκους ξεκινωντας απο τη Χωρα και καταληγοντας στον Αλυκο και το Πυργακι. Επισης, στις περισσοτερες απο αυτες τις παραλιες θα βρειτε υποδομη για θαλασσια σπορ, ταβερνες και καντινες.


         Ψυχαγωγια...
       Η Χωρα της Ναξου διαθετει ολα τα απαραιτητα συστατικα για το φαγητο και τη διασκεδαση σας. Ποιοτικα εστιατορια με διεθνη κουζινα, γραφικες ταβερνες μα παραδοσιακες γευσεις, ουζερι, καφετερειες, μπαρ και μεγαλα κλαμπ (μολις φετος το καλοκαιρι εγκαινιαστηκε το γνωστο κλαμπ W) θα σας εντυπωσιασουν με την ποικιλια τους.
     




            Τοπικα προιοντα...
         Η εκτεταμενη απασχοληση των ντοπιων με τη γεωργια μας χαριζει ποικιλια στα τοπικα προιοντα της Ναξου.. Ιδιαιτερα νοστιμες ειναι οι πατατες, τα τυρια και ιδιαιτερα το ξυνοτυρο, το μανουρι και το κεφαλοτυρι και βεβαια η ονομαστη γραβιερα. Ολα αυτα συνοδευουν ιδανικα το ντοπιο κρασι. Για να κλεισετε το γευμα σας προτιμηστε παραδοσιακο γλυκο του κουταλιου και λικερ κιτρο. Επισης η Ναξος φημιζεται για τα καλης ποιοτητας νωπα κρεατα.
        Αλλα και στη χειροτεχνια οι γυναικες της Ναξου τα καταφερνουν περιφημα. Στα καταστηματα με ειδη λαικης τεχνης και στα διαφορα χωρια που θα συναντησετε θα βρειτε κεντηματα, πλεχτα και υφαντα στον αργαλειοκαλαθια και σκαλιστα αντικειμενα που αξιζει να παρετε μαζι σας ως ενθυμιο απο το ομορφο αυτο νησι.



            Διαμονη...
        Υπαρχουν πολλα ξενοδοχεια, ενοικιαζομενα δωματια και διαμερισματα μεσα στη Χωρα και στα περιχωρα, καθως και καμπινγκ στις περιοχες Αγιος Προκοπιος, Αγιος Γεωργιος και Αγια Αννα.



           Αλλα μερη/χωρια που πρεπει να επισκεφθειτε...
        * Αγιος Αρσενιος
        * Απειρανθος
        * Απολλωνας
        * Εγγαρες
        * Μελανες
        * Αγιασσος
        * Τραγαια
        * Φιλωτι


           Προσωπικη εμπειρια...
        Φετος το καλοκαιρι επισκεφθηκα για πρωτη φορα το νησι της Ναξου και εφυγα με τις καλυτερες εντυπωσεις!! Το νησι ειναι αρκετα μεγαλο και γραφικο, με στενα πολυσυχναστα καλντεριμια στο κεντρο της Χωρας και πεντακαθαρες παραλιες. Εμεις μεναμε στον Αγ. Γεωργιο, δλδ διπλα στη Χωρα. Η θαλασσα (Αγ. Γεωργιος) ηταν διπλα στο ξενοδοχειο κ η Χωρα το ιδιο, επομενως ειτε για το μπανιο μας ειτε για τη βολτα μας δε χρειαζοταν να μετακινησουμε το αμαξι, καθως οι αποστασεις ηταν τοσο μικρες που πηγαιναμε με τα ποδια. Αν, ομως, θελαμε να παμε στην παραλια του Αγιου Προκοπιου, περναμε το αυτοκινητο και σε 10 λεπτα το πολυ ημασταν εκει. Το νησι εχει πολυ ομορφη νυχτερινη ζωη, αλλα και πολυ νοστιμα φαγητα και πανω απ ολα ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ!!! Επισης, επισκεφθηκαμε, σε μια μονοημερη εκδρομη, και τον νησι της Παρου. Με μολις 8.50 ευρω το ατομο, πηραμε το πλοιο της γραμμης και πηγαμε στην Παρο! Βεβαια, εχει πολλες οργανωμενες εκδρομες η Ναξος και για Σχοινουσα, Δονουσα, Μυκονο κ.α. αλλα λιγο ακρειβες.. Κατα τ' αλλα, το νησι της Ναξου ειναι ενα πανεμορφο κυκλαδιτικο νησι, με πολυ φιλοξενους κατοικους και με απιστευτα χαμηλες τιμες.. Σας το προτεινω ανεπιφυλαχτα!
         Μειναμε πολυ ευχαριστημενοι απο τις διακοπες μας στην Ναξο και σιγουρα μολις μας δοθει η ευκαιρια θα ξαναπαμε!!!