Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

ΕΠΙΔΑΥΡΟΣ: Tα μυστικα μιας αρχαιας γης





                          ΕΠΙΔΑΥΡΟΣ: Τα μυστικα μιας αρχαιας γης...

         Χειμωνα ή καλοκαιρι, η περιπλανηση σε αυτην την ξεχωριστη γωνια της Αργολιδας αποδεικνυεται παντα ενδιαφερουσα αλλα και ευκολη, καθως βρισκεται και κοντα στην πρωτευουσα..

     Μολις περασετε τη νεα γεφυρα του Ισθμου, αφηνετε πισω την εθνικη οδο, οδηγωντας σε στενοτερο επαρχιακο δρομο. Συντομες ευθειες, που εναλλασσονται με αλλεπαλληλες στροφες, το πυκνο πευκοδασος και η συνεχης θεα του Σαρωνικου ερχονται ευεργετικα να διασκεδασουν τη μονοτονια του ταξιδιου.
     Αφου περασετε τις διασταυρωσεις που οδηγουν στα χωρια Δημαινα και Παραλια Νεας Επιδαυρου, θα συναντησετε την πρωτη εισοδο για την Αρχαια Επιδαυρο. Αφηστε το οχημα σας στο χωρο σταθμευσης και ξεκινηστε μια ευχαριστη περιπλανηση στο λιμανι, στο μικρο θεατρο, στις γειτονιες που θυμιζουν νησι... Ειδικα αυτη την εποχη, η Αρχαια Επιδαυρος και οι εξοχες της θα σας συναρπασουν.
     Ακολουθωντας μονοπατι, θα καταληξετε στο υψωμα της χερσονησου Νησι. Απο εδω ευκολα κατηφοριζετε για τον αρχαιολογικο χωρο του Μικρου Θεατρου. Κτισμα του 4ου π.Χ. αιωνα, αφιερωμενο στο Διονυσο, χωρουσε εως και 6.000 θεατες. Αν και οι αρχαιολογοι ειχαν εντοπισει απο νωρις τη θεση του, παρ'ολα αυτα παρεμενε θαμμενο ως το 1971.
     Σημερα σε αυτον τον χωρο καθε καλοκαιρι πραγματοποιουνται τον Ιουλιο οι εκδηλωσεις του Φεστιβαλ Αρχαιας Επιδαυρου.
     Η βολτα απο το θεατρο συνεχιζεται και ολοκληρωνεται στην ακρη της Χερσονησου, με μια βουτια απο τα βραχια στα δροσερα νερα του Σαρωνικου. Καλυτερη ωρα για να πραγματοποιησετε αυτον τον ενδιαφεροντα περιπατο ειναι νωρις το πρωι ή το δειλινο, οπου επιπλεον θα εχετε την ευκαιρια να απολαυσετε τον ορμο Γιαλαση και το λιμανι της Επιδαυρου να βαφονται με τα χρωματα του ηλιοβασιλεματος.



          Παραλιες...

   Την παρασταση, λογω μεγεθους αλλα και οργανωσης, κλεβει η απλωτη παραλια Γιαλαση, που ξετυλιγεται νοτια απο το Νησι. Εδω, βρισκονται διασπαρτα συγκροτηματα ενοικιαζομενων δωματιων, ξενοδοχεια, camping και ταβερνες. Γι αυτο, απευθυνεται περισσοτερο σε οικογενειες. Αν θελεις να απομονωθεις, πηγαινε στην ακρη της παραλιας, στην τοποθεσια Εσκεναζυ.
    Διπλα απο το ησυχο λιμανακι της Αρχαιας Επιδαυρου υπαρχουν οι μικρες και πολυσυχναστες παραλιες Βαγιωνια και Καλαμακι. Η απλωτη παραλια της Νεας Επιδαυρου, πλαισιωμενη απο βραχια, απεχει 2 χλμ. απο τον κεντρικο δρομο και εχει τους δικους της φανατικους φιλους.

          Εκδρομες...

   Νεα Επιδαυρος: Ξεκινωντας απο το λιμανι της Αρχαιας Επιδαυρου, μπορειτε να επισκεφτειτε την παραλια της Νεας Επιδαυρου και τον παραδοσιακο μεσογειο οικισμο της Νεας Επιδαυρου, που διατηρει πολλα απο τα παλια του χαρακτηριστικα. Εδω εγινε η Πρωτη Εθνοσυνελευση των επαναστατημενων Ελληνων το Δεκεμβριο του 1821 και διακηρυχθηκε η Ανεξαρτησια της Ελλαδας.
   Προς Λυγουριο: Απο το λιμανι της Αρχαιας Επιδαυρου θα πατε στο Λυγουριο. Τρια χιλιομετρα εξω απο την κωμοπολη βρισκεται ο χωρος του θεατρου, το ιερο του Ασκληπιου, το μουσειο και ενα πληθος αλλων αρχαιων οικοδομηματων, που αξιζουν ιδιαιτερα της προσοχης σας. Επισης αξιζει να επισκεφτειτε το Μουσειο φυσικης Ιστοριας Ασκληπιειου.
   Προς Γαλατα: Ο καινουργιος παραλιακος δρομος που συνδεει την Επιδαυρο με τα Μεθανα και το Γαλατα, διευκολυνει κατα πολυ τις μετακινησεις. Ετσι, μια βολτα ως τα ηφαιστιακα τοπια της χερσονησου των Μεθανων, ακομη και τον Πορο, ειναι πια ευκολη υποθεση..

 

ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ: H "ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ" ΤΩΝ ΒΟΥΝΩΝ!!





             ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ: Η "ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ" ΤΩΝ ΒΟΥΝΩΝ!!

        Αν σταθεις στα υψωματα του Βελουχιου και ατενισεις τον ανοικτο οριζοντα, θα εκπλαγεις απο την απεραντη θαλασσα των βουνοκορφων που ξεδιπλωνονται μπροστα στα ματια σου προς καθε κατευθυνση.

        Η ιστορια της ορεινης πρωτευουσας ξεκινα απο τα Βυζαντινα χρονια. Τη μεγαλυτερη ακμη της γνωρισε τον 18ο αιωνα. Η ονομασια Καρπενησι πιθανον να προηλθε απο τις τουρκικες λεξεις " Kar benis" που σημαινουν "τοπος σκεπασμενος με χιονι". Η ιστορικη πλατεια με τα θεορατα πλατανια και τις βρυσες, μα και το δροσερο Κεφαλοβρυσο με τα πηγαια νερα και την προτομη του Μαρκου Μποτσαρη, ειναι ισως απο τα πιο ευχαριστα σημεια της πολης.

        Δραστηριοτητες....
Ιππασια στις Κορυσχαδες
Στους προποδες του χωριου μπορειτε να κανετε ιππασια και με τη βοηθεια του συνοδου να διασχισετε τα γραφικα μονοπατια στις οχθες του Καρπενησιωτη οπου οδηγουν στο ιστορικο γεφυρι των Κορυσχαδων.



 Ραφτινγκ στον Ταυρωπο
Η καταβαση του ποταμου με φουσκωτη βαρκα ειναι μια απολαυστικη και διασκεδαστικη εμπειρια για οσους κανουν rafting για πρωτη φορα αλλα και για προχωρημενους. Η καταβαση rafting γινεται στο τμημα του ποταμου απο τη γεφυρα του Γραβενιτη μεχρι τη βαση του Παρκιου. Η διαδρομη περναει απο το παλιο γεφυρι της Βινιανης και εχει μηκος 10 χλμ περιπου.



  Canoe - kayak στη λιμνη
Ανακαλυψτε την ομορφια της δυτικης Ευρυτανιας δοκιμαζοντας canoe - kayak στη λιμνη των Κρεμαστων. Το καλοκαιρι μπορειτε να απολαυσετε το μπανιο σας  στα ηρεμα νερα της λιμνης.



   Χωματινες διαδρομες με 4x4
Δεν πρεπει να παραλειψετε μια ημερησια διαδρομη στα θρυλικα Αγραφα με jeep 4x4 συνδυαζοντας και πεζοπορια μεσα στη φυση.



    Πεζοπορια στη Μαυρη σπηλια
Αξιζει να επισκεφτειτε το μοναστηρι της Προυσσιωτισσας σε αποσταση 30 χλμ. απο τις Κορυσχαδες και στη συνεχεια πεζοπορια στη Μαυρη σπηλια, μια μαγευτικη διαδρομη, περνωντας τους υπεροχους καταρρακτες και τα ομορφα γεφυρακια καταληγοντας στο φαραγγι της σπηλιας.



    Πεζοπορια και μπανιο στο μαγευτικο φαραγγι Παντα Βρεχει
Προκειται για ενα απο τα ομορφοτερα τοπια του νομου Ευρυτανιας, μεσα σ ενα καταπρασινο τοπιο με τον Κρικελλοποταμο να κυλαει και τον καταρρακτη Παντα Βρεχει να κλεβει την παρασταση.



          
                       Χριστουγεννα στο Καρπενησι... απλα μαγεια!!!!!



          Με τοσες δραστηριοτητες το μονο σιγουρο ειναι οτι δε θα πληξετε στο υπεροχο Καρπενησι. Καλοκαιρι η χειμωνας, το Καρπενησι ειναι εξισου ομορφο και μαγευτικο!!!!!!!!!

ΟΙ 10 "ΕΝΤΟΛΕΣ" ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ..






               ΟΙ 10 "ΕΝΤΟΛΕΣ" ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ...

         Πλεον η οικονομικη κριση μας εχει "χτυπησει" για τα καλα την πορτα και οφειλουμε να ειμαστε περισσοτερο προσεκτικοι στη σπαταλη.. Επειδη, ομως, τις διακοπες ουτε οφειλουμε αλλα ουτε και πρεπει να τις κοψουμε, ιδου 10 συμβουλες για οικονομικοτερες διακοπες:

    1. Να ταξιδευετε παντα με κλειστες ημερομηνιες, καθως με αυτον τον τροπο τα εισητηρια πηγαινε- ελα ειναι φθηνοτερα.
    2. Παντα να ελεγχετε τις προσφορες σε μεγαλες ακτοπλοικες εταιριες, οπως blue star ferries, anek lines, κλπ., καθως πολυ συχνα βγαζουν προσφορες π.χ. στα 4 ατομα το 1 ταξιδευει δωρεαν ή 20% εκπτωση στο δευτερο ατομο, κλπ.
    3. Προσοχη! Μην παιρνετε ασκοπα το αυτοκινητο μαζι σας οταν επισκεπτεσθε καποιο μικρο νησακι, καθως με πολυ λιγοτερα χρηματα νοικιαζετε ενα μηχανακι και γυριζετε ολο το νησι!
    4. Θυμηθειτε, αν "κλεισετε" ενα διαμερισμα ή ενοικιαζομενο δωματιο για τις διακοπες σας, μην παραλειψετε να ρωτησετε διαθετει κουζινα. Το μαγειρεμα στο δωματιο μπορει να σας βοηθησει να εξοικονομησετε πολλα χρηματα.
    5. Πριν ταξιδεψετε, αγοραστε ορισμενα σνακ απο το σουπερ μαρκετ ωστε να μη χρειαστει να φατε απο το εστιατορειο του πλοιου, το οποιο -δυστυχως- εχει πολυ υψηλες τιμες.
    6. Προμηθευτειτε με ανοιγοκλειομενες ξαπλωστρες και ομπρελιτσα θαλασσης πριν πατε στην παραλια. Μπορει να σας ακουγεται αστειο, αλλα πιστεψτε με με αυτον τον τροπο γλυτωνετε εως και 10 ευρω (3,00 το ατομο η ξαπλωστρα και 4,00 η ομπρελα).
    7. Να ελεγχετε παντα τους τιμοκαταλογους πριν καθησετε καπου για φαγητο. Γι αυτο -εξαλλου- τους τοποθετουν ανοιχτους μπροστα απο το εκαστοτε μαγαζι. Προσοχη! Μην καθοσαστε για φαγητο σε μαγαζια που βρισκονται στο κεντρο της Χωρας, καθως ειναι -κατα κυριο λογο- τα πιο ακριβα και λιγοτερο ποιοτικα.
    8. Το πρωινο, σχεδον παντα, συμπεριλαμβανεται στην τιμη του δωματιου. Γιατι να μην το εκμεταλλευτειτε;; Τρωτε λοιπον ενα πολυ πλουσιο πρωινο και με αυτον τον τροπο θα παραμεινετε χορτατοι μεχρι τη στιγμη του επομενου γευματος σας.
    9. Αν θελετε να καταργησετε παντελως τα εξοδα μετακινησης σας, επιλεξτε το ξενοδοχειο που θα μεινετε να ειναι κοντα στη Χωρα αλλα και την παραλια, και κυριως να εχει κοντα σταση λεωφορειου. Με αυτον τον τροπο, μπορειτε να μειωσετε κατα πολυ τα εξοδα της μεταφορας σας.
   10. Να εχετε παντα μαζι σας την καλη σας διαθεση, καθως με αυτον τον τροπο θα περνατε παντα ομορφα οπου κι αν ειστε, με οσα χρηματα κι αν εχετε!!!

                                                                                                             ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ!!!

ΙΟΣ, ΕΝΑ ΝΗΣΙ ΜΕ ΧΡΥΣΗ ΑΜΜΟ ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠ ΟΛΑ ΚΡΥΣΤΑΛΛΙΝΑ ΝΕΡΑ!



 
 
  ΙΟΣ, ΕΝΑ ΝΗΣΙ ΜΕ ΧΡΥΣΗ ΑΜΜΟ ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠ ΟΛΑ ΚΡΥΣΤΑΛΛΙΝΑ ΝΕΡΑ!

    Η Ιος ειναι ενα απο τα ωραιοτερα νησια των Κυκλαδων με φυσικο λιμανι και πανεμορφες παραλιες. Η παραδοση συνδεει το νησι της Ιου με τον ταφο του Ομηρου, ο οποιος πεθανε στον Πλακωτο προσπαθωντας να λυσει το αινιγμα των ψαραδων.

    Ιος, ενα νησι γεματο φως και ανεμο, νησι πειρατων και ναυτικων. Ενα νησι που κατακτα τους επισκεπτες του με τις ομορφιες του και τα θελγητρα του. Η Ιος καθε καλοκαιρι δεχεται αμετρητους επισκεπτες, που ερχονται για να απολαυσουν τοη ηλιο και τη θαλασσα, να ξεφαντωσουν μεχρι πρωιας, να χαρουν τη φυση, να επισκεφθουν τις αρχαιοτητες της, τα βυζαντινα μνημεια της, τον παραδοσιακο οικισμο της, τους γεωλογικους της θησαυρους και να γευτουν την καταπληκτικη γαστρονομια της.
    Ειναι τουριστικο νησι με σοβαρες ξενοδοχειακες υποδομες ολων των κλασεων και εντονη νυχτερινη ζωη για ολες τις ηλικιες. Δεκαδες χιλιαδες νεοι, επισκεπτονται την Ιο καθε καλοκαιρι, για τη μοναδικη διασκεδαση που μονο αυτη ξερει να προσφερει. Οι Νιωτες ειναι απο τη φυση τους φιλοξενοι και η πληθωρα των τουριστικων καταλυματων, ξενοδοχειων και διαμερισματων που διαθετει το νησι για τη διαμονη των επισκεπτων και των παραθεριστων, χαρακτηριζεται απο την ποιοτητα των προσφερομενων υπηρεσιων και την τηρηση ολων των κανονων υγιεινης.
   

        Οι παραλιες του Μυλοποτα, του Μαγγαναριου, της Αγιας Θεοδοτης, της Κουμπαρας και Γιαλου ειναι οργανωμενες και διαθετουν ποικιλια θαλασσιων σπορ. Ο επισκεπτης μπορει να χαρει τη δροσια της θαλασσας με καθε ανεση και να απολαυσει το φαγητο του με θεα το γαλαζιο της θαλασσας. Αξιζει να μυηθει στην τοπικη κουζινα και να απολαυσει το φρεσκο ψαρι στις ταβερνες και τα εστιατορεια του νησιου. Η γαστρονομικη ταυτοτητα του νησιου περιλαμβανει μελι, ξεχωριστα προιοντα οπως η καππαρη, μοναδικα εδεσματα οπως ρεβιθοκεφτεδες και τσιμετια, καθως και πληθωρα γλυκισματων οπως παστελια, μυζηθροπιτες και αμυγδαλωτα.



      Ο αρχαιολογικος χωρος του Σκαρκου εχει ανοιξει τις πορτες του στους επισκεπτες απο το καλοκαιρι του 2009. Η αρχαιολογικη ανασκαφη στο λοφο Σκαρκος εφερε στο φως μερος ενος οικισμου της Πρωιμης Εποχης του Χαλκου σε εξαιρετικα καλη κατασταση διατηρησης. Ο πολεοδομικος ιστος του οικισμου ειναι πυκνος και η πολεοδομικη οργανωση περικεντρικη. Τα κτιρια εχουν κατα κανονα ισογειο και οροφο και διαθετουν αυλες περιφραγμενες με υψηλους μανδροτοιχους. Καθε κτιριο κατοικιας περιλαμβανει χωρους ειδικων δραστηριοτητων, οπως χωρους για το μαγειρεμα στα ισογεια ή τις αυλες και χωρους για την αποθηκευση των αγροτικων προιοντων ή της οικοσκευης, συνηθως στον οροφο.

 
 
 
       Μη ξεχασετε να παρετε: ντοπια τυρια "σκωτυρι", νιωτικο σκληρο κεφαλοτυρι και μυζηθρα, καθως και το εξαιρετικο θυμαρισιο μελι, παστελια, καρπουζι γλυκο και ποτο απο ροδι!!