Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

ΑΙΓΙΝΑ: ΝΗΣΙΩΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ!!




                                                ΑΙΓΙΝΑ: ΝΗΣΙΩΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ!!!

       Δημοφιλης προορισμος -εδω και δεκαετιες- που ομως δεν εχει χασει την αιγλη του με το περασμα του χρονου, καθως διαθετει καθαρες παραλιες και καλη υποδομη..

      Το πυκνο πευκοδασος, που καλυπτει μεγαλο μερος του εδαφους της, και οι καλες παραλιες αποτελουν τους κυριοτερους πολους ελξης των επισκεπτων. Η Αιγινα, με τα ομορφα νεοκλασικα να στολιζουν το μικρο λιμανι, το ναο του Αγ. Νικολαου, την αγορα και τα δεκαδες πλεουμενα, διατηρει το νησιωτικο χαρακτηρα της και παραμενει μια ομορφη νησιωτικη πολιτεια!

      Best διαδρομη...
     Η καλυτερη μεσογεια διαδρομη ειναι σιγουρα αυτη που συνδεει την Αιγινα με την Αγια Μαρινα. Ο δρομος στριφογυρνα αναμεσα απο υπεροχα πευκοδαση, για να καταληξει μετα απο 13 χλμ. στο τουριστικο θερετρο του νησιου. Σε αυτη τη συντομη αλλα αξιολογη διαδρομη αξιζει να σταματησετε για να δειτε τα ερειπια της Παλαιοχωρας, της μεσαιωνικης πρωτευουσας του νησιου, που βρισκονται διασπαρτα σε αποτομο λοφο, κοντα στο μοναστηρι του Αγιου Νεκταριου. Το χωριο Μεσαγρος, με τη μεγαλη παραδοση στην κατασκευη κεραμικων, βρισκεται στο κεντρο του νησιου και εχει εξαιρετικη θεα στο Σαρωνικο. Ευκολα θα επισκεφθειτε το φημισμενο ναο της Αφαιας Αθηνας, κτισμα του 6ου π.Χ. αιωνα.



      Αν πατε... σκαφατοι!
    Το ακρωτηρι του Τουρλου απεχει μολις 11 ν.μ. απο τις ακτες του Σαρωνικου, πραγμα που μεταφραζεται σε περιπου 20 λεπτα διαρκεια ταξιδιου με ενα ταχυπλοο σκαφος και περιπου μιαμιση ωρα με ιστιοφορο. Οι ανατολικες ακτες της Αιγινας, δηλαδη ολο το μηκος της ακτης απο το Τουρλο μεχρι την Περδικα, προτεινονται για καθε ειδους πλεουμενο. Η ακτογραμμη απο την ενδιαφερουσα Κρασοσπηλια και τα Αμμονησια ως τα χαρακτηριστικα καθετα βραχια στο ακρωτηρι Πενηντα και στους απανεμους ορμους κοντα στην Περδικα, μονοπωλει το ενδιαφερον. Το λιμανακι της Αγιας Μαρινας, παρ' οτι ο μολος ξανακατασκευαστηκε, παρεχει ασφαλες αγκυροβολιο μονο για φουσκωτα και μικρα σκαφη. Σαφως πιο οργανωμενο το λιμανι της Περδικας, που γνωριζει ευκολα τον κορεσμο, καθως το προτιμουν δεκαδες μεγαλα σκαφη αναψυχης και θαλαμηγοι.

     Tips για... ψαροντουφεκαδες
    Τα βαθια νερα στο ακρωτηρι του Τουρλου και στην Κρασοσπηλια προσφερουν ευκαιριες για αποδοτικα ψαρεματα!!!

     Επισκεψη στο κεντρο περιθαλψης αγριων ζωων..

    Το Ελληνικο Κεντρο Περιθαλψης Αγριων Ζωων ειναι το πρωτο κεντρο περιθαλψης στα Βαλκανια. Ξεκινησε τη δραση του το 1984 ενω στη μορφη αυτη συσταθηκε το 1990, με εδρα των δραστηριοτητων του στην Αιγινα. Περιλαμβανει πανω απο 3500 τραυματισμενα, εξαντλημενα ή δηλητηριασμενα αγρια ζωα το χρονο, τα περισσοτερα απο τα οποια ανηκουν σε προστατευομενα ειδη. Απο αυτα, πανω απο τα μισα, οσα κρινονται ικανα να επιβιωσουν ελευθερα στο φυσικο τους περιβαλλον μετα τη θεραπεια τους, απελευθερωνονται. Το κεντρο εχει συμβαλλει στην προστασια απειλουμενων ειδων που εχουν μικρο πληθυσμο στην Ελλαδα και την Ευρωπη.
    






 
  Τι θα δειτε....
 * Αναμεσα στα πολλα ενδιαφεροντα κτισματα ξεχωριζουν τα σπιτια που εζησαν οι Τρικουπηδες, ο Καναρης και ο Κουντουριωτης.
 * Ξεχωριστη αναφορα θα πρεπει να γινει για τον πυργο του Μαρκελλου, οπου εγκατασταθηκε ο Καποδιστριας και η πρωτη ελληνικη κυβερνηση το διαστημα 1826 - 1829 και σημαρα λειτουργει ως πολιτιστικο - εκθεσιακο κεντρο.
 * Πλουσιο σε εκθεματα ειναι το αρχαιολογικο μουσειο, αφου οι καλες τεχνες ηταν ιδιαιτερα αναπτυγμενες στο νησι κατα την περιοδο μεταξυ 6ου και 5ου αιωνα.
 * Αριστερα απο το λιμανι και κοντα στον αρχαιολογικο χωρο ηταν καποτε κτισμενος ο ναος του Απολλωνα.


 
    Τι να παρετε απο το νησι???
  Φυσικα φιστικια Αιγινης!!!!
 Το φιστικι ειναι το πιο επωνυμο προιον της Αιγινας, που εχει δωσει το ονομα της στον ξηρο αυτο καρπο.


   


 

ΚΑΜΕΝΑ ΒΟΥΡΛΑ.. ΒΟΥΝΟ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΑ




               ΚΑΜΕΝΑ ΒΟΥΡΛΑ.. ΒΟΥΝΟ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΑ
     Ο συνδυασμος θαλασσα - βουνο - ιαματικες πηγες, μαζι με την ευκολη προσβαση σε κοντινες παραλιες και νησακια, εκδρομες σε αρχαιολογικους και ιστορικους τοπους, καθως και σε γραφικα χωρια της Φθιωτιδας, κανουν τις διακοπες στα Καμενα Βουρλα, μοναδικες...

      Η λουτροπολη της Στερεας...
    Τα Καμενα Βουρλα, ειναι χτισμενα σε μια πανεμορφη τοποθεσια αναμεσα στο βουνο και τη θαλασσα, ακριβως διπλα στην εθνικη οδο Αθηνων - Θεσσαλονικης. Η βολτα στην παραλια ειναι απολαυστικη κατα τις απογευματινες και βραδινες ωρες, οπου ολη η παραλια κατα μηκος σφυζει απο ζωη. Στα κοντινα χωρια προσφερονται κρεατικα, ψαρικα και ντοπιες σπεσιαλιτε. Ο τουριστικος λιμενας ειναι καταλληλος για ελλιμενισμο και ανεφοδιασμο σε νερο, καυσιμα, κ.λ.π. Η βλαστηση ειναι πλουσια και χρωματιζει εντονα την περιοχη με ελαιοδεντρα, πευκα, λευκες, βελανιδιες, ιτιες και πλατανια. Τοσο το κλιμα οσο και οι ιαματικες πηγες και ο συνδυασμος βουνου και θαλασσας, αποτελουν πολο ελξης ολο το χρονο.


      Αξιοθεατα...
  * Καμενα Βουρλα: Κατα τον Ομηρο, τα Καμενα Βουρλα και το Καινουργιο, ειναι χτισμενα στην περιοχη της αρχαιας πολης Θρονιο, το δε Ρεγγινι ειναι χτισμενο στην περιοχη της αρχαιας Ταρφης. Οπως στην αρχαιοτητα ετσι και σημερα, οι πολεις ειναι χτισμενες κοντα στα ρεματα του Βοαγριου ποταμου. Απο την καρδια της Κνημιδας, πολυ κοντα στη λουτροπολη, πηγαζουν τα ιαματικα νερα που συντελουν στην αναπτυξη των Καμενων Βουρλων.
  * Καινουργιο: Ομορφο γραφικο χωριο με φιλοξενους κατοικους. Ιδιαιτερα δροσερη για το καλοκαιρι ειναι η παραλια του χωριου.
  * Καρυα: Απο τα ομορφοτερα ορεινα χωρια της περιοχης.
  * Ρεγγινι: Απεχει 8 χλμ. απο τα Καμενα Βουρλα, χωμενο μεσα σε μια υπεροχη φυση. Οι διαδρομες ειναι ολες ξεχωριστες και οδηγουν στο σημειο συναντησης των οπλαρχηγων του 1821 για να δωσουν στις 26 Αυγουστου τη μαχη στα Βασιλικα. Ακομη οδηγουν στις εξαιρετικες διαδρομες του "ΡΑΛΛΥ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ". Αλλα αξιοθεατα στην περιοχη ειναι η τοποθεσια με την ονομασια "Παλαιοκαστρα" οπου βρισκονται τα ερειπια της ομηρικης πολης Ταρφης.
  * Μονη Μεταμορφωσεως του Σωτηρος: Μοναστηρι με μοναδικες τοιχογραφιες και κειμηλια. Κατα την τουρκοκρατια, προσεφερε υπηρεσιες στους αγωνιστες της επαναστασης. Θαυμαστε την μοναδικη θεα στο Μανιακο και στην Κνημιδα.

 

ΣΚΟΠΕΛΟΣ... Η ΣΤΑΡ ΤΩΝ ΣΠΟΔΑΡΩΝ!!






                                    ΣΚΟΠΕΛΟΣ... Η ΣΤΑΡ ΤΩΝ ΣΠΟΡΑΔΩΝ!!!
      Απο τους καβγαδες των μυθικων Γιγαντων εως τις επιδρομες του Μπαρμπαροσα και απο τα κιταπια του Καισαριου Δαποντε εως τα γυρισματα του διασημου μιουζικαλ "Mamma Mia", η Σκοπελος παραμενει αυθεντικα γραφικη στο περασμα του χρονου, με μοναδικα αρωματα πευκου και δαμασκηνιας, ροζ - μοβ μπουκαμβιλιες, κρυσταλλινα νερα και ανοιχτοκαρδους κατοικους..

      Η Σκοπελος, συμφωνα με το μυθο, αναδυθηκε απο ενα αθωο καβγαδακι των διδυμων μυθικων Γιγαντων, Ωτου και Εφιαλτη. Ο πετροπολεμος με τους θεορατους βραχους πανω απο το Αιγαιο κατεληξε στη δημιουργια των Σποραδων. Η Σκοπελος πιθανοτατα πηρε το ονομα της απο τη βραχωδη μορφολογια των βορειων ακτων της, που αποτελουσαν "σκοπελο", εμποδιο δηλαδη, για τους απανταχου επιδοξους εισβολεις.
      Γεωγραφικα ανηκει στα νησια των Βορειων Σποραδων. Ο πληθυσμος της αριθμει περιπου 5.700 κατοικους και ειναι το δευτερο μεγαλυτερο νησι του συμπλεγματος, με εκταση περιπου 96 τ.χλμ. και περιμετρο 67 χλμ. Ακτοπλοικα συνδεεται με την πολη του Βολου και με το λιμανι του Αγιου Κωνσταντινου. Υπαρχει, επισης, και συνδεση του νησιου με τη γειτονικη Ευβοια με "ιπταμενα δελφινια", ενω το καλοκαιρι το νησι συνδεεται και με τη Θεσσαλονικη και τη Μυτιληνη.
      Αναμεσα στη Σκιαθο και την Αλονησο, η Σκοπελος, που καποτε εβγαζε το πιο περιζητητο κρασι στο Αιγαιο, σημερα μεθαει τους επισκεπτες της με τα καταπρασινα δαση, τα καταγαλανα νερα, τα ξωκλησια και τις βοτσαλωτες παραλιες της. Ρεματιες γεματες πλατανια, αγερωχα πευκα, ελαιοδεντρα, αμυγδαλιες και δαμασκηνιες αρωματιζουν τη γαλαζοπρασινη θαλασσα που βρεχει το νησι.
      Οι πρωτοι κατοικοι ηταν πιθανοτατα αποικοι απο τη μινωικη Κρητη, οι οποιοι αποβιβαστηκαν περι το 1600 π.Χ στο νοτιο ορμο του νησιου, με επικεφαλης τον Σταφυλο, γιο του Διονυσου. Ο Σταφυλος, βασιλιας της αρχαιας Πεπαρηθου -οπως ονομαζοταν το νησι στην αρχαιοτητα- εφερε απο την Κρητη τις τεχνικες της αμπελοκαλλιεργειας.
      Το σημερινο ονομα "Σκοπελος" επικρατησε τον 2ο αιωνα μ.Χ. Η παλια Χωρα του νησιου καταστραφηκε το 1538 απο τον Μπαρμπαροσα. Το νησι ερημωσε και αρχισε να ξανακατοικειται σταδιακα απο τα τελη του 16ου αιωνα. Στη Σκοπελο η ναυτιλια ακμασε το 19ο αιωνα, ενω η περιφημη οινοπαραγωγη της υποχωρησε εως τις αρχες του 20ου αιωνα. Πολλες τεχνες ευδοκιμησαν στο νησι και οι Σκοπελιτες μαστορες και χειροτεχνες δημιουργησαν μακρα παραδοση.
      Το ταξιδι μας στην καταφυτη Σκοπελο ειναι μια μαγευτικη διελκυστινδα μεταξυ πευκων και θαλασσας! Ο συνδυασμος αυτος ειναι και ο λογος για τον οποιο ο Διεθνης Οργανισμος Βιοπολιτικης την ανακηρυξε το 1997 επισημα "πρασινο και γαλαζιο νησι". Το μεγαλυτερο κομματι της εκτασης του νησιου καλυπτεται απο παρθενο πευκοδασος και οι μη δασικες εκτασεις καλυπτονται απο ελαιωνες και οπωρωνες με δαμασκηνιες. Το διασημο δαμασκηνο Σκοπελου ειναι μοναδικο στο ειδος του στην Ελλαδα.


       Πρωτευουσα του νησιου ειναι η Σκοπελος, η Χωρα. Χτισμενη στο βορειοανατολικο τμημα του, ανηφοριζει σε πλαγιες τριων λοφων απο το λιμανι της ως την ακροπολη (καστρο) της αρχαιας Πεπαρηθου. Η Χωρα εχει χαρακτηριστει παραδοσιακος οικισμος και διατηρει την αυθεντικη σκοπελιτικη αρχιτεκτονικη. Τα πλακοστρωτα φιδωτα δρομακια, με τις καμαρες και τις ολανθιστες περιποιημενες γλαστρες, εκτεινονται σχεδον σε ολη την παλια πολη. Βασικο χαρακτηριστικο της Χωρας, αλλα και ολοκληρου του νησιου, ειναι οι εκκλησιες. Υπολογιζονται γυρω στις 120 στην πρωτευουσα και περιπου αλλες τοσες ειναι διασπαρτες σε ολο το νησι.
      Ο ανηφορικος δρομος που οδηγει στο βενετσιανικο καστρο του 13ου αιωνα και μια βολτα απο το Λαογραφικο Μουσειο της Σκοπελου ειναι ο ασφαλεστερος τροπος να μας ανοιξει... η ορεξη! Απαραιτητη μια σταση στο τσιπουραδικο του Γιωργη, οχι μονο για τους ευφανταστους μεζεδες, αλλα και για τον εμπειρο ηχο του μπουζουκιου του. Επομενως σταθμος μας το χωριο Γλωσσα, που βρισκεται στο βορειοδυτικο τμημα του νησιου, στις δυτικες πλαγιες του ορεινου ογκου της Δελφης και σου βγαινει η γλωσσα να το ανεβεις!! Το "ψηλο χωριο", κατα τον Παπαδιαμαντη, αποτελει τον υψηλοτερο οικισμο των Βορειων Σποραδων. Θεωρειται λοιπον σωστα "μπαλκονι των Σποραδων", απ' οπου μπορει κανεις να αγναντεψει τη θαλασσα ως τα βουνα της Θεσσαλιας, τη γειτονικη Σκιαθο και τις ακτες της Ευβοιας. Το επινειο της Γλωσσας, το Λουτρακι, με τις εκατονταδες ψαροταβερνες ετοιμες να σαλπαρουν στα γαλανα νερα του Αιγαιου, θεωρειται το αυθεντικοτερο ψαροχωρι των Σποραδων.
     Επομενο και πιο γραφικο χωριο του νησιου ειναι το Κλημα, που βρισκεται 3 χλμ. απο τη Γλωσσα και αξιζει τουλαχιστον ενα διωρο περπατημα αναμεσα στα παλια πολυχρωμα σπιτια του με τα ξυλινα μπαλκονακια, τις μουριες και τις συκιες! Το Νεο Κλημα ή Ελιος ειναι ο νεοτερος οικισμος του νησιου και βρισκεται διπλα απο τον Χοβολο, μια απο τις ωραιοτερες και μεγαλυτερες παραλιες του νησιου, με λεπτη αμμο και καταγαλανα νερα. Μηλιες, Σταφυλος, Πανορμος ειναι απο τις δημοφιλεστερες παραλιες, ομορφες ομως ειναι και οι μικρες αμμουδιες απο τις Αντρινες εως τον Ελιο και τη Γλωσσα, με τα πευκα να ακουμπουν το νερο. Το Περιβολι και ο Χονδρογιωργης στα βορεια ειναι ο,τι πρεπει για οσους διαθετουν τζιπ! Στη νοτια πλευρα του νησιου κρυβονται πιο γαληνιες παραλιες. Οκτω χλμ. απο τον Σταφυλο μας περιμενει ενας ησυχος κολπισκος, η πευκοφυτη παραλια του Αγνωντα.

 
     Μηλιες και Καστανη ειναι οι πιο κοσμικες παραλιες του νησιου. Ολοκαθαρα νερα, αμμος και παροχες για τους λατρεις των θαλασσιων σπορ. Στον Αγνωντα, στη Μηλια, στον Πανορμο και στο Λιμνοναρι μπορειτε να χαρειτε θαλασσιο σκι και wind serfing. Στο βορειο τμημα του νησιου βρισκεται και η παραλια του Αι Γιαννη - Καστρι, οπου γυριστηκε και το εντυπωσιακο φιναλε της κινηματογραφικης υπερπαραγωγης "Mamma Mia".
     Η μερα προσφερεται για αστακομακαροναδες στον Αγνωντα, σκοπελιτικες τυροπιτες και "χαμαλια" (παραδοσιακο γλυκο αμυγδαλωτο με ροδονερο και γαριφαλο) και η νυχτα μας βρισκει για ενα ποτο στο λιμανι. Αμυγδαλωτα, πιτες, τουρσια, γλυκο δαμασκηνο κλπ. προμηθευτηκαμε στη Γλωσσιωτισσα.
     Και ποσο πιο τελεια θα μπορουσε να ολοκληρωθει το ταξιδι μας στη Σκοπελο, παρα με μια βουτια το σουρουπο στα χρυσα νερα του Πανορμου, καθως ο ηλιος χανεται στο βαθος του οριζοντα!


 

ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ ΧΑΝΙΩΝ, ΕΝΑ ΓΡΑΦΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ...




                    ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ ΧΑΝΙΩΝ, ΕΝΑ ΓΡΑΦΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ...

  Πολυβουη αλλα και γραφικη, με ατελειωτες επιλογες για διαδρομες στη χανιωτικη γη, η περιοχη της Αγιας Μαρινας προσφερει ουτε λιγο ουτε πολυ τα... παντα!!!

   Το παραθαλασσιο αυτο χωριο βρισκεται σε αποσταση 10 χλμ. δυτικα της πολης των Χανιων. Διακρινεται για την τουριστικη του αναπτυξη και για τις υπεροχες παραλιες του. Εκτος απο την ομωνυμη αμμουδια της Αγιας Μαρινας, μπορειτε να κολυμπησετε και στις μικρες παραλιες των κοντινων οικισμων Κατω Σταλος και Πλατανιας. Σημαντικο αξιοθεατο της περιοχης ειναι η Νεροσπηλια, με τους υπεροχους σταλακτιτες και σταλαγματιτες, την οποια χρησιμοποιουσαν οι αρχαιοι ως τοπο λατρειας.


  Παραλια οπου φτανει το ματι σου... Σταλος - Αγια Μαρινα

    Πυκνη, χρυσαφενια αμμος και νερα που βαθαινουν ομαλα στην παραλια του Σταλου. Απλωνεται μπροστα απο τα μικρα ξενοδοχεια και ειναι οργανωμενη μονο κατα τοπους. Συγκεντρωνει κυριως οικογενειες και ζευγαρακια που θελουν να αποφυγουν τη μεγαλη βαβουρα. Στην Αγια Μαρινα το σκηνικο αλλαζει. Beach bars, το ενα μετα το αλλο, πολλες ξαπλωστρες και ομπρελες, αλλα και απλα οπου εχετε ολη την ανεση για τα καρφια σας στο beach volley. Η αμμος της σκουρα γκριζα και τα νερα της αρκετα καθαρα. Στην παραλια θα σας οδηγησουν τα μικρα δρομακια με τις καλαμιες και τους ευκαλυπτους, που ξεκινουν απο τον κεντρικο παραλιακο.

 
     Διαδρομη στα Φαλασαρνα...

   Για να ερθετε στη Φαλασαρνα, θα παρετε το δρομο απο Καστελλι προς Πλατανο και απο κει θα στριψετε για Καβουσι. Απο εκει θα αντικρισετε τον ευφορο καμπο της Φαλασαρνας, που καταληγει σε μια απο τις ομορφοτερες παραλιες της Κρητης, με καθαρα (και πολυ παγωμενα) γαλαζοπρασινα νερα και θαυμασια αμμουδια. Ασφαλτωμενος δρομος μας κατεβαζει στην παραλια. Στο τελος της αμμουδιας υψωνεται ο αποτομος και βραχωδης λοφος, πανω στον οποιο ηταν χτισμενη η αρχαια Φαλασαρνα. Χωματοδρομος μας ανεβαζει στην αρχαια ακροπολη. Στην αρχη του βρισκεται, πλαι στο δρομο, ο "θρονος" ή "βημα", σκαλισμενος σε βραχο. Στο τελος του χωματοδρομου φαινονται τα ερειπια της αρχαιας πολης, της δυτικοτερης ολου του νησιου.

                   
                                           ΕΛΑΦΟΝΗΣΙ.....
     Τα λογια ειναι περιττα...



       Τι να πει κανεις για αυτη την καταγαλανη παραλια με τη ροζ αμμουδια;; Το μονο που εχω να πω ειναι οτι πρεπει παση θυσια να την επισκεφθειτε καθως ειναι ενα απο τα καλυτερα αξιοθεατα της Κρητης. Ειναι ενα μαγευτικο τοπιο με σπανια γεωλογικη ιδιομορφια. Βρισκεται στη δυτικη Κρητη, 75 χλμ. νοτιοδυτικα απο τα Χανια. Η διαδρομη ειναι λιγο κουραστικη, αλλα πιστεψτε με το αποτελεσμα θα σας ανταμοιψει...!!!!

      


 
          Εκδρομη στο φαραγγι της Σαμαριας...
     Αφθονες στροφες και γερες ανηφορες περιμενουν οσους θελουν να τραβηξουν για το οροπεδιο του Ομαλου που απεχει απο τα Χανια 40 χλμ. Στο ορεινο χωριο Ομαλος θα ξαποστασετε, θα πιειτε τον καφε σας στους παραδοσιακους καφενεδες και θα συνεχισετε για ακομη 4 χλμ. ως την τοποθεσια Ξυλοσκαλο που βρισκεται στην αρχη της χαραδρας. Ο "Φαραγγας" οπως ειναι γνωστο το φαραγγι της Σαμαριας στους κρητικους, περπατιεται απο τη μια του ακρη ως την αλλη. Οσοι τολμηροι λοιπον προσελθετε, η εμπειρια ειναι μοναδικη!!


      
          Βολτες στα Χανια...
* Δειτε τη θεα απο τον Προφητη Ηλια, το μικρο αλλα δροσερο και νοικοκυρεμενο παρκο που αναπτυχθηκε γυρω απο τους ταφους των Βενιζελων. Απο εδω ολη η πολη και μεγαλο μερος της δυτικης ακτης θα ποζαρει στα ποδια σας.
* Σουρουπο ή νωρις το πρωι το αραγμα στις καφετερειες διπλα απο το ναυτικο μουσειο, κι ολο το λιμανι να μοιαζει με ζωγραφια μπροστα σας.
* Για ουζο και θαλασσινους μεζεδες, μεσημερι - βραδυ, μια βολτα απο τα μεζεδοπωλεια στα Νεωρια, ισως το πιο αγαπημενο στεκι των ψαγμενων Χανιωτων.
* Αξεχαστος περιπατος: ακολουθωντας το πεζοδρομο θα περιπλανηθειτε στη Χαλεπα, στα ταμπακαρια και θα βγειτε στο παλιο λιμανι. Ακομη αξιζει μια βολτα στην οδο Νεαρχου για να δειτε τα παλια νεοκλασικα.