Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

ΣΚΙΑΘΟΣ!!!!!!





                 ΣΚΙΑΘΟΣ!!!!!!!!

 Πρασινο νησι σε γαλαζιο φοντο....
 Το πευκοφυτο νησι των Σποραδων διαθετει κομψοτητα, αποψη, χρωμα, γραφικοτητα, αλλα και γωνιες που ειναι δυσκολο να διακρινεις μεσα στην κοσμοπλημμυρα του Αυγουστου.

 Το πλοιο πλησιαζει στο λιμανι και το ματι ερευνητικα πεφτει στις καταφυτες βραχονησιδες, στο λευκο οικισμο, στα κανονια του καστρου, στα πολυχρωμα καικια που λαμποκοπουν στον ηλιο. Η εικονα ειναι ειδυλλιακη και σε προιδεαζει με τον καλυτερο τροπο για τις συγκινησεις  στα χιλιομετρα που θα ακολουθησουν. Με το που θα πατησεις το ποδι σου στη Σκιαθο, τραβηξε για το παραδοσιακο καφενειο που βρισκεται στο καστρο η στο "Μπουρτζι", οπως το αποκαλουν οι ντοπιοι. Χαλαρωσε και απολαυσε τον καφε σου, κοιτωντας τα πολυχρωμα καικια στο ασταματητο πηγαινε-ελα και σχεδιασε τις εκδρομες σου στο νησι του Παπαδιαμαντη. Πριν χαθεις ομως στην ενδοχωρα, προτεινω να αφησεις σε καποιον απο τους ελεγχομενους χωρους σταθμευσης το αυτοκινητο σου και να περιπλανηθεις για λιγο στα καλντεριμια της παλιας πολης.

  διαδρομες στο νησι..
1. Αρχαδια - Τζανερια: Μολις 2 χιλιομετρα απο την πολη (δυτικα) απλωνεται η παραλια Μεγαλη Αμμος. Στην ιδια ακτογραμμη και σε μικρη αποσταση συνανταμε τις παραλιες Φτελια, Μυτικας και Βασιλιας. Ακολουθουν τα δαντελωτα ακρογιαλια και οι αμμουδεροι ορμοι Αχλαδια και Τζανερια, οργανωμενοι και εντυπωσιακα ομορφοι, πλαισιωμενοι καθως ειναι απο πυκνο πευκοδασος.
2. Συνεχιζουμε παντα στον ιδιο οδικο αξονα, οπου και θα συναντησουμε τις παραλιες Βρωμολιμνος, Πλατανιας, Αγ. Παρασκευη και Τρουλος. Στον Τρουλο ο δρομος χωριζει. Δεξια φευγει για τις παραλιες Μικρη και Μεγαλη Ασεληνος και το μοναστηρι της Παναγιας Κουνιστρας, που ειναι κτισμενο σε υπεροχη καταφυτη τοποθεσια.
3. Το θαυμα στις Κουκουναριες: Ευθεια συνεχιζει το πιο διασημο σημειο των Σποραδων, την πασιγνωστη παραλια Κουκουναριες. Ο καταπρασινος πευκωνας, η φοβερη χρυσαφενια αμμουδια και η μικρη γαλαζια πινελια της λιμνης δε χρειαζονται περαιτερω σχολια, αφου ολα εχουν γραφτει και χιλιοειπωθει. Αυτο που μπορουμε να σας πουμε, ειναι οτι απο εδω ευκολα θα προσεγγιζετε τις κρυφες παραλιες Μπανανα, Μανδρακι και Αγια Ειρηνη. Βορεια απο τις Κουκουναριες αναπτυσσονται οι πολυ καλες παραλιες Γουρνες και Ελια.



  Αξιζει να επισκεφθειτε:
 * Τις εκκλησιες των Τριων Ιεραρχων, της Παναγιας Λιμνιας και του Αγιου Νικολαου.
 * Το σπιτι που γεννηθηκε ο Παπαδιαμαντης, που τωρα λειτουργει ως μουσειο.
 * Οπωσδηποτε μια απανεμη μερα να κανετε το γυρο του νησιου με εκδρομικο σκαφος. Να πατε στα κοντινα μαγικα νησακιακαι, φυσικα, στη θρυλικη παραλια Λαλαρια, με το λαμπερο λευκο βοτσαλο. Συνηθως η θαλασσινη εκδρομη ολοκληρωνεται με τον περιπλου του Καστρου.
 * Το Καστρο της Σκιαθου βρισκεται στο βορειο ακρο του νησιου. Εκει οπου η τοπιογραφια της Σκιαθου δειχνει το αγριο, γυμνο και ανεμοδαρμενο της προσωπο, μακρια απο την ασταματητη κινηση οχηματων και τουριστων, βρισκεται ο βραχος του Καστρου. Εδω, σ αυτην την απροσιτη νησιδα, που απεχει μολις λιγα μετρα απο την ακτη, βρισκοταν για πολλα χρονια η πρωτευουσα της Σκιαθου.


 

ΒΟΤΑΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑ!!!




                   ΒΟΤΑΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑ !!!

ΑΓΧΟΣ
μελισσοχορτο: καταπραυνει τη σωματικη ενταση και βοηθα στη διατηρηση της διανοητικης και της συναισθηματικης ισορροπιας. Καταπραυνει τα πεπτικα προβληματα που σχετιζονται με το στρες και τις κρισεις πανικου.

ΝΑΥΤΙΑ ΚΑΙ ΕΜΕΤΟΙ
τζιντζερ: και αλλα στενα συγγενικα του ειδη οπως η αλπινια και η κουρκουμη, χρησιμοποιουνται ευρεως για την ναυτια και τον εμετο. Συντελουν στη "θερμανση" και την καταπραυνση της πεπτικης διαδικασιας.

 ΔΥΣΚΟΙΛΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΔΙΑΡΡΟΙΑ
μαυρη ακακια: ειναι στυπτικο βοτανο που ξηραινει και συσφιγγει τον εσωτερικο βλενογονο του εντερου. Λαμβανεται μαζι με καταπραυντικα, μαλακτικα βοτανα, οπως το ψυλλιο και η νερομολοχα, για τη διαρροια.

 ΒΗΧΑΣ ΚΑΙ ΒΡΟΓΧΙΤΙΔΑ
θυμαρι: ειναι αποτελεσματικο αντισηπτικο γιατρικο για ολοκληρο το αναπνευστικο συστημα. Τρωτε αφθονο σκορδο για να καταπολεμησετε τη βρογχιτιδα.

 ΠΟΝΟΙ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΗ
βιμπουρνο και ξανθοξυλο: ειναι θερμαντικα, ηρεμιστικα βοτανα, με τα οποια αν γινουν εντριβες στην προσβεβλημενη περιοχη, υποβοηθουνται οι τεντωμενοι μυες να "λυθουν".

 ΕΜΜΗΝΟΡΡΟΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
τσουκνιδα: ειναι ενα εξαιρετο τονωτικο, ιδιαιτερα για την εντονη αιμορραγια, γιατι περειεχει περισσοτερο σιδηρο απο το σπανακι και μπορει να καταναλωθει ως θρεπτικο λαχανικο.

 ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟΥΣ ΑΝΤΡΕΣ
σερενοα: ειναι ενα τονωτικο βοτανο που αυξανει το σφριγος. Ωφελει τα ανδρικα γεννητικα οργανα και αυξανει τη σεξουαλικη ικανοτητα.


ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΟ ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑ..



      ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΟ ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑ..

 Επιτελους πηρατε τη μαγαλη αποφαση! Τα ονειρα σας για αδυνατισμα θα βγουν αληθινα. Εισαστε σιγουρη, ομως, οτι πρεπει να χασετε βαρος; Ελεγξτε ποσο πρεπει να ζυγιζετε: αν βρισκεστε πολυ κοντα στο ιδανικο βαρος για το υψος και το μεγεθος του σκελετου σας, δε χρειαζεστε διαιτα. Αλλα αν πρεπει να χασετε μερικα κιλα, θα βοηθηθειτε απ' αυτον τον οδηγο για μια πετυχημενη διαιτα και θ' αποκτησετε το σωμα που παντα ονειρευοσαστε..
 
   Εφοδια αδυνατισματος...

 Ολα αυτα τα ειδη θα σας βοηθησουν να κανετε διαιτα με επιτυχια. Μερικα μπορει να σας φανουν παραξενα στην αρχη, αλλα διαβαστε παρακατω και θα τα βρειτε λογικα:
 * διαγραμμα προοδου
 * θερμιδομετρητης
 * ημερολογιο διαιτας
 * ζυγαρια μπανιου και μεζουρα
 * ζυγαρια κουζινας και αλλα οργανα μετρησης

   διαγραμμα προοδου
 Μπορειτε να διασκεδασετε συμπληρωνοντας το διαγραμμα προοδου. Την πρωτη μερα συμπληρωνετε το ακριβες βαρος και τις διαστασεις σας για εκεινη την ημερα. Τις υπολοιπες μερες καταγραφετε μονο την απωλεια βαρους, αν υπαρχει..

  θερμιδομετρητης
 Μπορειτε να τον βρειτε ευκολα σε ενα οποιοδηποτε βιβλιοπωλειο..

  ημερολογιο διαιτας
 Δεν ειναι για τεχνικες λεπτομερειες , αλλα για να καταγραφετε πως νιωθετε. Γι αυτο αν εχετε παραφαει μια μερα, καταγραψτε στο ημερολογιο τι νομιζεται πως φταιει. Μην ξεχνατε, βεβαια, και τις καλες μερες. Το ημερολογιο σας μπορει να ειναι διασκεδαστικο, ενα βοηθηα για αυτοπειθαρχια κι ενας τροπος καταγραφης των επιτευγματων σας! Ισως το μεγαλυτερο πλεονεκτημα ειναι, οτι θα σας δειξει πως τρωτε και τα λαθη που κανετε συχνα..

  ζυγαρια μπανιου
 Βαλτε τη ζυγαρια σας σε μια λεια, σταθερη επιφανεια, οπως το πλαστικο. Η μοκετα μπορει να προκαλεσει διακυμανσεις. Ζυγιστειτε μολις ξυπνησετε το πρωι, αφου πατε στην τουαλετα και πριν φατε πρωινο ή πιειτε οτιδηποτε. Προσοχη! Θα πρεπει να ζυγιζεστε παντα με την ιδια ζυγαρια.

  ζυγαρια κουζινας
 Αν δεν εχετε, αγοραστε μια οσο το δυνατον γρηγοροτερα. Ισως να βρειτε, επισης, χρησιμο ενα δοχειο - μεζουρα και μερικα κουταλια. Το να μαντευετε το βαρος των τροφιμων δεν οδηγει στο σωστο δρομο..

ΤΖΙΝΤΖΕΡ: ΕΝΑ ΦΥΣΙΚΟ ΦΑΡΜΑΚΟ




        ΤΖΙΝΤΖΕΡ: ΕΝΑ ΦΥΣΙΚΟ ΦΑΡΜΑΚΟ...

 ΓΙΑ ΔΥΣΠΕΨΙΑ - ΝΑΥΤΙΑ
Αν μετα το φαγητο νιωθετε φουσκωμα, πιειτε ενα τσαι με τζιντζερ. Φτιαξτε το τσαι σας οπως συνηθως και προσθεστε ενα κουταλακι τριμμενο τζιντζερ.
Το ιδιο καντε αν εχετε ναυτια.

 ΓΙΑ ΤΟ ΚΡΥΟΛΟΓΗΜΑ
 Βαλτε σε ενα φλυτζανι καυτο νερο, 1 κουταλακι τζιντζερ σε σκονη ή τριμμενη φρεσκια ριζα, 2 - 3 σταγονες λεμονι και 1 κουταλακι μελι. Αφηστε το 3 - 4 λεπτα, σουρωστε το και πιειτε το. Μπορειτε, επισης, στο τσαι ή στο χαμομηλι σας να προσθεσετε αντι για τριμμενο τζιντζερ, μια μονο σταγονα αιθεριο ελαιο τζιντζερ.

 ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΓΜΟΡΙΤΙΔΑ ΚΑΙ ΤΗ ΒΟΥΛΩΜΕΝΗ ΜΥΤΗ
 Βαλτε σε ενα κατσαρολακι 1 φλυτζανι νερο και 1 κουταλακι τζιντζερ σε σκονη, αφηστε το να βρασει και καντε εισπνοες πανω απο το νερο που κοχλαζει ή βουτηξτε μια γαζα στο ιδιο μειγμα και καντε κομπρεσες στη μυτη. Αυτο βοηθαει στο να ανοιξουν τα ιγμορεια και να φυγουν οι εκκρισεις.

 ΓΙΑ ΚΡΑΜΠΕΣ ΚΑΙ ΧΙΟΝΙΣΤΡΕΣ
 Σε 100 ml ελαιολαδο, προσθεστε μια κουταλια φρεσκοτριμμενο τζιντζερ, ανακατεψτε το, βαλτε το σε ενα γυαλινο δοχειο και αφηστε το εκει για 2 εβδομαδες. Καθε φορα που εχετε κραμπα ή χιονιστρες, καντε εντριβες με το λαδι απο τζιντζερ, γιατι διεγειρει την περιφερειακη κυκλοφορια του αιματος και απαλυνει τα συμπτωματα.


   Πως να το καταναλωσετε..
 Η χαρακτηριστικη του γευση νοστιμιζει φαγητα, σαλτσες, γλυκα, ροφηματα και κοκτειλ ποτων. Μπορειτε να το καταναλωσετε ωμο, αλλα και μαγειρεμενο.
 Στις σαλατες: αν θελετε να δωσετε στη σαλατα σας πιο πικαντικη γευση και περισσοτερες ευεργετικες ουσιες, προσθεστε μερικα κομματακια πιπεροριζας. Ταιριαζει υπεροχα με τις πρασινες σαλατες που συνοδευονται απο ντρεσινγκ με λεμονι.
 Στα φαγητα: συγκεκρ. στα μπιφτεκια: ζυμωνετε τον κυμα με ολα τα υλικα της συνταγης σας και προσθεστε μια κουταλια τζιντζερ σε σκονη ανα κιλο κυμα.
 Στα γλυκα: μπορειτε, επισης, να βαλετε τριμμενο τζιντζερ σε διαφορα γλυκα, οπως σε κουλουρακια, μπισκοτα και κεικ. Αν, μαλιστα, στα γλυκα αντικαταστησετε τη μιση ποσοτητα ζαχαρης με μελι, θα αναδειχθει περισσοτερο το αρωμα του τζιντζερ..

ΠΕΡΤΟΥΛΙ - ΕΛΑΤΗ... ΑΠ ΤΟΥΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥΣ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΥΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΥΣ!!





 ΠΕΡΤΟΥΛΙ - ΕΛΑΤΗ... ΑΠ ΤΟΥΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥΣ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΥΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΥΣ!

   Στις πλαγιες του Κοζιακα...

  Εδω νιωθεις την απολυτη κυριαρχια της φυσης, καθως αντικριζεις την κορυφογραμμη του Κοζιακα να αγκαλιαζει στοργικα χωρια και δαση. Κι ας βρισκεσαι μολις λιγα χιλιομετρα απο τα διασημα βραχια των Μετεωρων και σε ελαχιστη αποσταση απο τις πιστες του μικρου, μα πολυκοσμου χινοδρομικου κεντρου στο Περτουλι...
  Ειτε ανηφοριζεις τις πλαγιες του Κοζιακα ακολουθωντας τον πολυσυχναστο δρομο μεσω Πυλης, ειτε στριφογυρνας τις ελατοσκεπαστες πλαγιες απο τη Χρυσομηλια ή απο τα βορεια, ακολουθωντας τη ροτα του Αχελωου, ο Κοζιακας θα σε εντυπωσιασει οχι τοσο με το υψος του, αφου δε συγκαταλεγεται αναμεσα στα ψηλοτερα βουνα της Πινδου, μα με την υπεροχη αγρια φυση του.
  Το ορος Κερκετιον, οπως ηταν γνωστο το θεσσαλικο βουνο στην αρχαιοτητα, αποτελει το νοτιοανατολικοτερο ακρο του κυριου κορμου της Πινδου. Στις βορειοανατολικες παρυφες του απλωνει το ανοιγμα της η κοιλαδα του Πηνειου, ενω στον νοτο η στενη οχθη του πορταιτικου ποταμου χωριζει το βουνο απο τη δαιδαλωδη οροσειρα των Αγραφων. Ενα εντυπωσιακο υψιπεδο, γνωστο με την ονομασια "περτουλιωτικα λιβαδια", που συνδεει δυτικα τον Κοζιακα με το βουνο Αυγο, αποτελει σημερα κυριαρχο πολο ελξης στην περιοχη, καθως εδω λειτουργει και το μικρο χιονοδρομικο κεντρο.

  Οι κυριοτερες διαδρομες..
 Τα γνωστοτερα ορεινα θερετρα, αυτα που διαθετουν την καλυτερη υποδομη, ειναι η Ελατη και το Περτουλι. Η συνηθισμενη διαδρομη που ολοι ακολουθουν, ειναι αυτη που ανηφοριζει απο την κωμοπολη της Πυλης. Εμεις ομως θα προτεινουμε και δυο ακομη λιγοτερο πολυσυχναστους δρομους που θα σας ανεβασουν στη ραχη του ομορφου βουνου.
  Μεσω Πυλης: Η απαρχη της πορειας ορειοθετειται απο το περιφημο τοξωτο γεφυρι της Πορτας, εξω απο το χωριο Πυλη. Εδω, σ ενα καταφυτο απο πλατανια σημειο, λειτουργουν καφετεριες που ενδεικνυνται για συντομη σταση. Μετα το γεφυρι τελειωνουν τα ψεματα και αρχιζει η ορεινη πραγματικοτητα. Ενας καλος ασφαλτινος και αρκετα γρηγορος δρομος θα αναλαβει να σας μεταφερει στην Ελατη, το χωριο με την παλαιοτερη τουριστικη παραδοση στο νομο Τρικαλων, κι απο κει στα περτουλιωτικα λιβαδια και στο πασιγνωστο πια Περτουλι.
  Μεσω Χρυσομηλιας: Ξεκινωντας απο την Καλαμπακα, αναζητηστε το δρομο που θα σας φερει μετα απο 27 χιλιομετρα εντονης αναβασης στο χωριο Χρυσομηλια κι απο κει στα περτουλιωτικα λιβαδια, οπου και συναντατε τον κεντρικο δρομο Ελατης - Περτουλιου. Αν πατε αριστερα, θα βρεθειτε στο χιονοδρομικο κεντρο Κοζιακα και θα κατηφορισετε για Ελατη. Αν στριψετε δεξια, ευκολα θα βγειτε στο Περτουλι. Παρεκκλινοντας λιγο απο την πορεια σας, μπορειτε πριν βγειτε στη Χρυσομηλια, να αφησετε τον κεντρικο δρομο και μεσα απο μια θαυμασια δασικη διαδρομη να κατευθυνθειτε προς Παλαιοχωρι.
  Μεσω Καστανιας: Σαφως αυτη η διαδρομη θα σας "κοστισει" περισσοτερο χρονο, μιας και θα χρειαστει να καλυψετε πιο πολλα χιλιομετρα. Νομιζω ομως πως ειναι και η πλεον ενδιαφερουσα, αφου θα σας μεταφερει στην καρδια του Κοζιακα μετα απο περιπλανηση στα δασωμενα βουνα της Πινδου, καθως θα ταυτισετε την πορεια σας για αρκετα χιλιομετρα με αυτην του Αχελωου. Θα ξεκινησετε και παλι απο την Καλαμπακα και θα κατευθυνθειτε προς το γνωστο ορεινο θερετρο της Καστανιας. Απο εδω, με μπολικες στροφες, θα τραβηξετε για το κομβικο σημειο στη θεση Τριποταμα, οπου ειναι το Δημαρχειο του Ασπροποταμου και το Κεντρο Πληροφορησης. Ο δρομος διακλαδιζεται. Αριστερα οδηγει στα κοντινα χωρια Πολυθεα, Αγ. Παρασκευη, Μηλια, αλλα και συνεχιζει για Περτουλι. Δεξια, επισης ασφαλτος, κατευθυνεται προς βορρα σε πορεια -στο συνολο της- παραλληλη με την κοιτη του Αχελωου και αφου περασει κοντα απο τα χωρια Καταφυτο, Ανθουσα, καταληγει στο Χαλικι.

  Τι θα δειτε..

Στην Πυλη: Στην Πυλη αξιζει να επισκεφθειτε τον εντυπωσιακης αρχιτεκτονικης ιστορικο βυζαντινο ναο της Παναγιας των Μεγαλων Πυλων, κτισμα του 1283, στη συνοικια της Πορτα Παναγιας. Επισης επιβαλλεται μια ολιγολεπτη σταση, για να δειτε το περιφημο μονοτοξο πετρινο γεφυρι, που δρασκελιζει το πορταιτικο ποταμι.



 Νεραιδοχωρι: Μεχρι προσφατα το Νεραιδοχωρι ηταν στη σκια του Περτουλιου. Σημερα, μετα τη δημιουργια εξαιρετικων υποδομων, φαινεται πως ακολουθει το δικο του ξεχωριστο δρομο, καθως βρισκεται κτισμενο σε θαυμασια δασικη τοποθεσια. Στο δρομο που οδηγει στον Αχελωο θα δειτε την πετρινη εκκλησια της Αγ. Παρασκευης, κτισμα του 1793. Στην κατοχη αποτελουσε το κρησφυγετο των ανταρτων, ενω επι τουρκοκρατιας, στον κουφιο τρουλο της λειτουργησε κρυφο σχολειο.



 Τριποταμα: Ερχομενοι απο Καλαμπακα, μεσω Καστανιας, στη θεση Χανι Μουργκανι θα βρειτε το μοναστηρι του Αγ. Νικολαου με τις θαυμασιες αγιογραφιες του. Στη θεση "Κουκουφλι", σ ενα ειδυλλιακο περιβαλλον, λειτουργει ιχθυογεννητικος σταθμος, απο τους μεγαλυτερους της χωρας. Στο χωριο Δολιανη θα δειτε την πασιγνωστη πια εκκλησια του Τιμιου Σταυρου Δολιανων. Στην Κρανια αναζητηστε το μικρο αλλα κομψο ομωνημο γεφυρι, που κτιστηκε το 19ο αι., το γεφυρι του Γκικα, κοντα στον παλιο νερομυλο, αλλα και την εκκλησια της Αγ. Παρασκευης μεσα στο χωριο.

  Δραση και περιπετεια..
 Στα περτουλιωτικα λιβαδια, αναμεσα στην Ελατη και στο Περτουλι, βρισκεται το μικρο χιονοδρομικο κεντρο Κοζιακα, οπου λειτουργει και το νεο σαλε. Πολυ κοντα θα βρειτε και το παρκο ιππασιας, οπου εκτος απο βολτες με τα συμπαθεστατα τετραποδα, μπορειτε να νοικιασετε ποδηλατο βουνου και snowmobile, για μοναχικες περιηγησεις στο χιονισμενο δασος...