Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2012

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ "ΕΥΞΕΙΝΟ ΠΟΝΤΟ"




        ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ: ΘΑΛΑΣΣΑ ΦΙΛΟΞΕΝΗ, ΕΛΕΥΘΕΡΗ Κ ΕΛΛΗΝΙΚΗ

 Η παρουσια του ελληνικου στοιχειου στον Ευξεινο Ποντο χρονολογειται απο την αρχαιοτητα. Οι Ελληνες θαλασσοποροι, αφου κατεκτησαν πολυ νωρις, στην Εποχη του Χαλκου, τις ακτες του Αιγαιου Πελαγους, με τα βελτιωμενα ποντοπορα πλοια που κατασκευασαν, αποτολμησαν να γνωρισουν και την "ανθρωποφαγα" θαλασσα του Ευξεινου Ποντου με τις μακρινες και απροσπελαστες παραλιες και οροσειρες της.
 Γυρω στα 1000 π.Χ. τοποθετουν οι μελετητες την πραγματοποιηση των πρωτων εμπορικων ταξιδιων στην περιοχη αυτη για την αναζητηση κυριως χρυσου και αλλων μεταλλευματων. Η οργανωμενη αποστολη του Ιασονα και των Αργοναυτων στην Κολχιδα, οι περιπλανησεις του Ορεστη στη Θοανια του Ποντου, οι περιπετειες του Οδυσσεα στη χωρα των Κιμμεριων, η τιμωρια του Προμηθεα απο το Δια και η εξορια του στον Καυκασο, το ταξιδι του Ηρακλη στον Ποντο καθως και αλλοι γοητευτικοι ελληνικοι μυθοι, που αναφερονται ειδικα σ αυτον τον γεωγραφικο χωρο, επιβεβαιωνουν την υπαρξη των παναρχαιων αυτων εμπορικων δρομολογιων.
 Δυο αιωνες αργοτερα οι προσωρινοι αυτοι εμπορικοι σταθμοι αρχισαν να γινονται μονιμα οικιστικα κεντρα. Πρωτη η Μιλητος εγκαινιασε την αποικιακη πολιτικη της στον Ευξεινο Ποντο ιδρυοντας τη  Σινωπη, μια πολη με πολλα πλεονεκτηματα εξαιτιας του καλου λιμανιου της και της ομαλης επικοινωνιας της με τις γυρω περιοχες. Η Σινωπη με τη σειρα της ιδρυσε το 756 π.Χ. την Τραπεζουντα, την Κρωμνα, το Πτεριον, την Κυτωρο κ.α. Μεσα σε εναν αιωνα οι αφιλοξενες παραλιες του Ευξεινου Ποντου γεμισαν με ελληνικες αποικιες. Οι συμπληγαδες πετρες σταματησαν να κλεινουν το Βοσπορο και ο Ευξεινος Ποντος εγινε θαλασσα φιλοξενη, "ευξεινος", ελευθερη και ελληνικη.
 Μοναχα η Μιλητος ειχε κατα τον 6ο π.Χ. αιωνα 75 αποικιες στις παραλιες αυτης της κλειστης θαλασσας. Η Σινωπη, η Αμισος, η Τραπεζουντα, η Πιτυουντα, η Φαναγορια, το Παντικαπαιον, η Θεοδοσια, η Χερσονησος, η Ολβια, η Ιστρια κ.α. εγιναν πολυανθρωπα και ισχυρα κεντρα με μεγαλη εμποροναυτικη δυναμη και πολιτιστικη αναπτυξη. Οι ανασκαφες και οι πλουσιες σε ιστορικα και στοιχεια μαρτυριες για την οικιστικη οργανωση, τις οικονομικες δραστηριοτητες, τις εμπορικες και πολιτιστικες σχεσεις με τις μητροπολεις τους, με αλλες ελληνικες πολεις αλλα και με τους ιθαγενεις λαους. Απο τον 5ο π.Χ. αιωνα η περιοχη της Κριμαιας ηταν ο κυριος προμηθευτης του σιταριου της Αθηνας. Το αθηναικο κρατος, για να προστατεψει τα εμπορικα του συμφεροντα σ αυτην την ευαισθητη περιοχη, εχτισε κατα μηκος των ακτων τις στρατιωτικες αποικιες, τις οποιες μαλιστα επιθεωρησε το 435 π.Χ. ο ιδιος ο Περικλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου